Pendeltågslinje 44 är igång. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nu startar pendeln mellan Bro och Älvsjö

Uppdaterad
Publicerad

Efter nästan fem månaders försening så börjar idag nya pendeltågslinje 44 att gå mellan Bro och Älvsjö. Men den planerade förlängningen till Södertälje C läggs på is.

Pendeltågslinje 44 skulle ha startat redan i december förra året, men försenades med nästan fem månader.

– Inför den nya tidtabellen som började gälla i december förra året så ökade vi trafiken med 20 procent. Men MTR har haft bekymmer med att få ut tillräckligt många fordon i trafik. Dessutom har vi haft stora infrastrukturstörningar under vintern, så som signalfel, växelfel och dåligt underhåll av spåren, säger Claes Keisu, presskommunikatör på SL.

SVT Nyheter Stockholm har tidigare berättat om vinterns förseningar inom pendeltågstrafiken, något som SL kräver att statliga Trafikverket tar ansvar för. Det som nu möjliggör att pendeltågslinje 44 kan dra dra igång, är bland annat att fler tåg frigörs när pendeltågsstationen i Södertälje Centrum stängs för renovering.

Förlängs inte till Södertälje C

Med den gamla tidtabellen krävdes 96 fordon i trafik, men med den nya utökade trafiken krävdes istället 103 fordon.

– Om vi skulle ha dragit igång linje 44 redan i vintras så hade vi inte nått upp till de utökade nivåerna. Vi ville vara säkra på att MTR hade en stabil fordonsutsättning över tid. Därför valde vi att avvakta och istället köra med ersättningsbussar fram tills nu, säger Claes Keisu.

Vad som är klart är att pendeltågslinje 44 mellan Bro och Älvsjö ska gå året ut och hela 2019. Från början fanns också planer på att linjen skulle förlängas till Södertälje centrum, men de planerna läggs på is tillsvidare.

–  Nej, linjen kommer inte förlängas till Södertälje under 2018, det finns inte med i planeringen. Hur det kommer blir efter 2019 vet vi ännu inte, ambitionen att förlänga finns.

Så går pendeltågslinje 44 Foto: TT/SL

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer