Rättegången är planerad avslutas under nästa vecka. Foto: TT Nyhetsbyrån

Rättegång efter rånvåg mot unga i somras

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår rättegången mot tre unga män som står åtalade misstänkta för en rad personrån begångna mot totalt tio yngre personer. Rånen begicks i mitten av juni i Stockholms innerstad och i Solna.

Sex olika personrån med samma tillvägagångssätt begicks mot totalt tio brottsoffer. Fem av brotten skedde inom loppet av 30 timmar, uppger polisen i ett pressmeddelande.

Det gemensamma för händelserna är att de nu åtalade unga männen ska ha gått fram till yngre killar, de flesta i åldern 13-15 år, och bett dem lämna ifrån sig sina mobiltelefoner.

I vissa fall ska de även ha tvingat brottsoffren att föra över pengar, antingen via swish eller genom att de misstänkta tvingat till sig kontokort och på egen hand tagit ut kontanter.

Rättegång avslutas nästa vecka

– Att bli utsatt för rån är något som rubbar människors trygghet och här handlar det dessutom om mycket unga personer som blivit utsatta. Jag hoppas verkligen att vårt polisarbete innebär att de som rånats känner att de får upprättelse, säger Henrik Holmén, utredare på lokalpolisområde Norrmalm.

Rättegången mot de åtalade männen pågår den här veckan och nästa.       

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.