Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon hör du trafikregionrådet berätta hur det nya betalsystemet fungerar. Foto: Pia Heick/SVT

Nu kan du blippa din SL-biljett med bankkort

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i morgon den 2 februari kan du blippa din SL-resa med både vanligt och digitalt bankkort. Det innebär att du inte längre behöver skaffa dig ett SL Accesskort för att åka kollektivt.

Stockholm blir första huvudstaden i Norden som inför den här typen av betallösning inom hela kollektivtrafiken – i tunnelbanan, på bussar, spårvagnar och båtar. Systemet finns redan i flera andra storstäder som London och New York. Sedan tidigare finns även betalsättet på vissa bussar i Sverige, till exempel i Region Skåne.

– Ett historiskt steg framåt för kollektivtrafiken i Stockholm där alla bankkort nu blir SL-kort, säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M).

Underlätta för resenärer

Ett hundratal personer har under ett års tid i smyg testat att åka inom kollektivtrafiken med sitt bankkort. I morgon tisdag tas alltså systemet i bruk för samtliga resenärer som vill köpa enkelbiljett hos SL.

– En normal dag när det inte är pandemi görs över 3 miljoner resor hos SL. Det känns självklart att Stockholms kollektivtrafik ska ha internationell standard på biljettsystem och resande, säger Kristoffer Tamsons (M).

• Från och med den 2 februari kan du köpa enkelbiljett genom att blippa ditt Visakort, Mastercard eller American Expresskort på samma sätt som du idag blippar ditt SL Accesskort.

• Du kan också resa med digitala plånböcker som Apple-, Samsung- och Google Pay.

• Resan gäller i 75 minuter. Även om du blippar ditt bankkort flera gånger under den tiden, dras det bara pengar för en enda biljett från ditt konto.

• Blippmöjligheten funkar än så länge bara för enkla fullprisbiljetter för vuxna. SL arbetar med att lägga till rabatterade biljetter för seniorer, ungdomar och studenter. På längre sikt är målet att även periodkort ska kunna läggas till i själva SL-appen.

Mer information hittar du på SL:s hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer