Här kan du sortera pappersförpackningar, färgat glas, ofärgat glas, plast och övrigt avfall. Foto: Stockholm stad

Nu kan du enklare källsortera ditt picknickskräp

Uppdaterad
Publicerad

Ibland är det svårt att källsortera lunchboxar, kaffemuggar, flaskor och matrester när man är ute på språng i stadsmiljön. Men nu vill staden att stockholmarna ska bli bättre på att källsortera på allmänna platser. Därför utrustar trafikkontoret badplatser och kajer, gator och torg med extra behållare för källsortering.

Sommaren är här och det fantastiska vädret gör att vi rör oss mer ute, vi kanske fikar och lunchar oftare eller har picknick i parker. Men det är inte alltid enkelt att veta vad man ska göra av sitt skräp eller rättare sagt hur man ska vara miljövänlig när man befinner sig i stadsmiljö.

Därför har stadskontoret nu utrustat 20 platser med behållare för källsortering. Nu kan stockholmarna med gott samvete äta sin picknick och samtidigt källsortera rätt sitt skräp.

Vatten och torg ska hållas rent

Det här är ett utvecklingsprojekt som trafikkontoret drivit sedan 2015, där de försöker ta reda på hur och på vilket sätt invånarna kan bli mer mijlövänliga och bevara vår vackra natur.

Källsorteringsmodulerna har insamlingskärl för pappersförpackningar, färgat glas, ofärgat glas, plast och övrigt avfall, och har strategiskt placerats ut vid badplatser och kajer för att minska nedskräpning i vattnet. Det finns också extra behållare för källsortering av plast vid gator och torg.

Här hittar du stationerna

”När du använder stadens behållare för sortering av skräp i stadsmiljön ser du till att skräpet kan återvinnas, samtidigt som du hjälper till att hålla våra offentliga platser rena och fina. Genom att sortera plasten ser du också till att den inte hamnar i naturen eller vattnet, där den kan skada både människor och djur, skriver staden på sin hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.