Foto: Danielle Langert, SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Nu täcks Kolingsborg med graffiti

Publicerad

Nio av Sveriges främsta graffitikonstnärer utsmyckar den runda byggnaden vid Slussen under de kommande veckorna. Men projektet möttes av protester under invigningen i dag.

På plats vid Kolingsborg var kulturborgarrådet Roger Mogert (S), Stockholm konsts chef Mårten Castenfors och flera av de konstnärer som ska pryda den numera vitmålade byggnaden med graffiti.

Vrede mot projektet

Ett 30-tal personer samlades för att se invigningen av projektet som heter Omstart Slussen. Men de flesta var inte där för att se graffitimålarna arbeta, utan för att uttrycka sin vrede mot stadens planer på att riva Kolingsborg. ”Riv inte borgen!” skanderade upprörda röster.

– Det känns lite konstigt att bli häcklad av seniorer, men samtidigt är det ärofyllt att bli inbjuden till det här projektet, säger Rolf Carl Werner som skapade den första målningen på Kolingsborgs fasad.

”Värdefull byggnad”

Bitte Liberg från Bevara Slussen tyckte hela projektet med att måla Kolingsborg var mycket märkligt.

– Det här är en kulturhistoriskt värdefull byggnad, grönmärkt, vilket är den näst högsta  bevarandevärdet, och den vill staden riva. Det ingår alltså i Slussenprojektet som vi har överklagat så högt som det går.

– Men det är ju beslutat att Kolingsborg ska rivas, kan man inte lika väl måla på den då?

– Nej, vi tycker inte det. Vi arbetar fortfarande för fullt på att Slussenbygget inte ska gå igenom. Kolingsborg är byggt på fundament som inte sjunker, det kan stå kvar utan fara. Det här är bara ett sätt att legitimera att riva en kulturhistorisk byggnad, säger Bitte Liberg.

Byggnad som går med en big bang

Så är det verkligen inte, menar dock Roger Mogert.

– Vi vill visa upp ett konstprojekt, på en väldigt speciell plats vid ett väldigt speciellt tillfälle för stockholmarna, där graffitin som tidigare var förbjuden i Stockholm får ta plats i det offentliga.

– Det är en fantastisk byggnad som nu får gå med en big bang, säger konstnären Rolf Carl Werner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kolingsborg graffiti-målas

Mer i ämnet