Här ska biomedicinska analytikern Veronika sätta sig för att testas för corona. Se i klippet hur det går till. Foto: Annie Ericsson

Sju gånger fler coronatester ska göras i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Både provtagning för att se om man bär på viruset just nu och de nya antikroppstesterna ska utökas i Stockholm. Brist på testkit samt maskinell utrustning har satt stopp tidigare, men nu finns det som behövs.

Testningen påbörjas bland vårdpersonal och äldreomsorgspersonal som möter covid-19-patienter, samt i de sköraste riskgrupperna.

– Antikroppstesterna som vi börjar använda nu är av mycket hög kvalitet och vi kan använda dem i både vård- och forskningssyfte. Vi vill testa om de som varit sjuka utvecklat antikroppar mot covid-19, för att sedan kunna fortsätta analysera och utvärdera resultaten i forskningssyfte, säger Claes Ruth, tillförordnad funktionschef Karolinska universitetslaboratoriet.

Provtagningen för att se en pågående virusinfektion skalas upp från 5 000 test i veckan till 5 000 test varje dag. Dessutom kommer ungefär 2 000 antikroppstester att utföras varje vecka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Stockholm

Mer i ämnet