Varning för svaga isar när Riksbroluckan öppnas

Uppdaterad
Publicerad

Riksbroluckan öppnades upp under onsdagsmorgonen. Stockholms Hamnar vill nu varna allmänheten att det strömmande vatten kan försvaga isen.

– Går en eller två personer ut på isen så tror allmänheten att det är riskfritt, säger Torbjörn Granqvist, ansvarig för Mälarens reglering.

På onsdagsmorgonen öppnade Stockholms Hamnar upp Riksbroluckan för att justera vattennivåerna i Mälaren. Det strömmande vattnet kommer att leda till att isen blir svagare. De närmaste veckorna kommer luckorna öppnas och stängas, lite beroende på vädret och hur vattennivån i Mälaren stiger och sjunker.

Torbjörn Granqvist är ansvarig för Mälarens reglering och han uppmanar invånarna att vara försiktiga när de rör sig ute på isen.

– Jag åker till platsen och ser till så att ingen befinner sig i närområdet när luckan öppnas. Vi har även haft kontakt med skridskosällskapet och försöker att sprida informationen i deras kanaler, säger Torbjörn Granqvist.

Riksbroluckan öppnades på onsdagsmorgonen. Foto: SVT

15 fyllda Globen rinner ut per dygn

Uteblivet regn i höst och den varma sommaren har påverkat vattennivåerna under 2018. Det har länge varit låga vattennivåer, men nu har det problemet reglerats och vattennivån är tillbaka till det normala igen. Därför öppnar man nu upp Riksbroluckan där lika mycket vatten som 15 fyllda Globen rinner ut per dygn.

– Tidigare har det varit sällsynt låga nivåer. Nu när nivåerna har gått upp så måste vi göra små justeringar för att försöka upprätthålla medelvattennivån, säger Torbjörn Granqvist

Vad är era rekommendationer till allmänheten?

– Tidigare har man kunnat åka skridskor till den första luckan. Men nu får man inte det helt enkelt.

Så här mycket vatten rinner genom luckan

Det är 100 kubikmeter vatten per sekund släpps ut genom Riksbroluckan. Under ett dygn skulle vattnet fylla Globen 15 gånger.

Det tar ca 40 år att fylla Globen med en vanlig vattenkran.

Globens volym = 605 000 kubikmeter

Källa: Stockholms Hamnar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.