Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Starta klippet för att se Johanna Olaison, biträdande enhetschef, och Jonas Naddebo (C) berätta om nya bibblan. Foto: Moa Ferm/SVT

Nu ska bibblan i Rinkeby bli öppnare och tryggare

Uppdaterad
Publicerad

Gubbängen, Kungsholmen och Rinkeby ska alla få sina bibliotek renoverade i en satsning som ska öka tryggheten för besökare och personal. Nu har turen kommit till Rinkebys bibliotek som får ett lyft för 1,25 miljoner kronor.

Bakgrunden är den senaste tidens incidenter med stök och hot på flera bibliotek i Stockholmsområdet. Men just Rinkebys bibliotek är inte otryggare än andra, säger Jonas Naddebo (C), kultur- och stadsmiljöborgarråd.

– Det är inte för att det är extra stökigt som vi gör det här utan vi passar på när vi ändå ska renovera. Vi tar lärdom av hur vi har gjort på andra bibliotek, säger han.

Först ut att trygghetsrenoveras var Högdalens bibliotek. Efter att biblioteket i Rinkeby har fått sitt lyft står Bagarmossen och Gubbängen på tur, enligt Naddebo.

Rinkebys bibliotek stänger runt månadsskiftet oktober-november. Renoveringen beräknas ta fyra veckor. Under tiden hänvisas besökare till biblioteket i Tensta.

Här är biblioteken som ska renoveras

Visa

Rinkeby

Populära Rinkeby bibliotek behöver en upprustning. Det blir bland annat fräscha väggar, nya möbler och ommöbleringar som skapar en mer öppen känsla. Antalet studieplatser utökas för att möta den stora efterfrågan. Man ser också till att bygga in flexibilitet med bland annat flyttbara hyllor för att kunna anpassa lokalen efter verksamhet, inte minst för det årliga och internationellt uppmärksammade evenemanget Nobel i Rinkeby. Biblioteket stänger i början på november och renoveringen beräknas ta fyra veckor. Under tiden kompenserar enheten genom att öppna upp på närliggande Tensta bibliotek sju dagar i veckan i stället för tidigare tre.

Gubbängen

Gubbängens bibliotek har under en längre tid varit i behov av nya och mer ändamålsenliga lokaler. Nu flyttar biblioteket till en ny lokal i markplan vid torget i Gubbängen. Ytorna för barn och unga kommer att öka och tillgängligheten bli avsevärt bättre. Under flytt- och ombyggnadsperioden kommer förskolegrupper att tas emot på det stängda biblioteket där det kommer erbjudas både program och möjlighet att låna och lämna böcker. Biblioteket beräknas öppna i de nya lokalerna under våren 2021 och planeras ha meröppet, dvs. att besökare kan komma in med bibliotekskort även efter ordinarie öppettider.

Bagarmossen

Bagarmossen är ett omtyckt och välbesökt, men även mycket slitet bibliotek. Nu renoveras bibliotekslokalen och samtidigt ser man över möjligheterna att utöka ytorna för barn och unga. Biblioteket stänger i oktober och beräknas återöppna i februari 2021. Under tiden som Bagarmossen renoveras kompenserar enheten genom att öppna upp Skarpnäcks bibliotek sex dagar i veckan och Björkhagens bibliotek genom en kiosklösning två eftermiddagar i veckan.

Norra Djurgårdsstaden

Det nya biblioteket i Norra Djurgårdsstaden öppnar den 1 oktober. Biblioteket kommer att ha fokus på barn och unga, men lokalen är flexibelt inredd för att man enkelt ska kunna ställa om till ett program som exempelvis en föreläsning eller en läsecirkel. Hållbarhet och klimatsmart har varit ledord och till exempel är textilmattan på barnavdelning är tillverkad av återbrukad fiskelina. Fr.o.m. 2021 planeras biblioteket att ha meröppet, dvs. att besökare kan komma in med bibliotekskort även efter ordinarie öppettider

Kungsholmens bibliotek

Kung-IB genomgår som bäst en omfattande renovering för att verksamhetsanpassa och fräscha upp lokalen. Biblioteket bedriver under renoveringsperioden kioskverksamhet, man har avskärmat entréhallen där det går att låna, lämna och reservera böcker samt skriva ut, kopiera och skanna. På ytan framför biblioteket finns sittmöbler och tillgång till trådlöst nätverk. Under ombyggnationen utökas den uppsökande verksamheten som förskolebesök, bokbuss, pop-up i Västermalmsgallerian och sagostunder på öppna förskolan. Nyinvigning är planerad till januari 2021.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer