I förslaget formuleras strategier för hur haven ska användas hållbart och effektivt. Foto: TT

Alla kan tycka till om Östersjöns framtid

Publicerad

Ett samråd om Havs- och vattenmyndighetens förslag till en nationell havsplan för Östersjön har startat och pågår till 15 augusti. I förslaget formuleras strategier för hur haven ska användas hållbart och effektivt, nu och i framtiden.

En strategisk havsplanering ska förena näringslivspolitik, social politik och de nationella miljömålen. Havsplanerna anger de stora dragen och innehåller få detaljer, men ska kunna fungera vägledande vid beslut som rör havet och dess användning.

– Syftet med en havsplan är att visa statens samlade syn på användningen av vårt gemensamma hav. Havsplanerna ska hjälpa oss att styra utvecklingen av havsanvändningen, in i framtiden, säger Daniel Åkesson, handläggare på Länsstyrelsens enhet för samhällsskydd och beredskap

”Alla har möjlighet att lämna synpunkter”

Ett samråd om förslagen till havsplaner startar nu och kommer att pågå såväl nationellt, regionalt som med våra grannländer fram till den 15 augusti. Länsstyrelsen håller i det regionala samrådet i Stockholms län, om havsplanen för Östersjön.

– Havsplanerna berör främst aktörer som på något sett arbetar med eller i havet. Men även enskilda medborgare ska kunna få en bild av hur staten ser på användningen av havet i framtiden. Och alla har en möjlighet att lämna synpunkter under samrådsperioden, säger Daniel Åkesson.

För att lämna synpunkter

Fram till den 15 augusti 2018 går det att lämna synpunkter och ge förslag på förbättringar till Havs- och vattenmyndigheten.

E-post: havochvatten@havochvatten.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.