Tomas Brink på Länsstyrelsen förklarar syftet med lagen och vad som händer om man bryter mot den. Foto: Kazhal Mohammadi/SVT

Nu börjar den nya tobakslagen att gälla

Uppdaterad
Publicerad

Nu träder den nya tobakslagen i kraft. Den innebär bland annat tillståndsplikt för att sälja tobaksprodukter och ett utökat rökförbud på flera allmänna platser utomhus. Förbudet gäller dessutom även andra produkter än cigaretter, så som e-cigaretter och till exempel vattenpipor.

Förutom de ställen som redan varit förbjudna att röka på tillkommer nu fem platser. Det är uteserveringar, platser vid kollektiva färdmedel, lekplatser, inhängnade idrottsplatser och entréer till lokaler dit allmänheten har tillträde, till exempel köpcentrum.

De nya regleringarna kommer 14 år efter att det blev förbjudet att röka inomhus på restauranger och caféer, bland annat.

– De har ju redan påbörjat det här arbetet, så det är inget nytt för dem. Det blir ett antal nya områden men egentligen har ju lagstiftningen innehållit rökförbud tidigare, det är bara att det utökas, säger Tomas Brink, tillsynshandläggare på Länsstyrelsen i Stockholm.

I videon längst upp förklarar Tomas Brink vad syftet med lagen är och vad som händer om man bryter mot den.

Kan bli färre ställen som säljer tobak

Däremot blir den nya tillståndsplikten en stor förändring med en större kontroll likt serveringstillståndet för alkoholservering.

– Så det kommer säkerligen minska med antalet ställen som kommer sälja tobak, säger Tomas Brink.

Vilka kommer påverkas mest av det här?

– Som enskilda näringsidkare, skulle jag säga, är det de som driver vattenpipscaféer. Det kommer bli svårt att driva en sån verksamhet framöver.

Det här innebär den nya tobakslagen

Platser med rökförbud omfattar fler produkter än tobaksrökning, till exempel elektroniska cigaretter, vattenpipor och örtprodukter för rökning.

Rökförbudet utökas till att gälla vissa allmänna platser utomhus, till exempel uteserveringar, lekplatser och busshållsplatser.

Det införs tillståndsplikt för tobaksförsäljning. Den innebär att den som vill sälja tobak måste ansöka om tillstånd för detta. Kommunerna kommer sedan att göra en prövning likt den som görs vid serveringstillstånd.

Antalet portioner i en snusförpackning regleras i lag. Portionsförpackat snus enbart får säljas i förpackningar om minst 20.

Det införs regler om spårbarhets- och säkerhetsmärkning av tobaksvaror. Tobaksvaror ska förses med en unik identitetsmärkning som bland annat gör det möjligt att fastställa datum, plats för tillverkningen och leveransvägen.

Källa: Regeringskansliet och Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.