Efterlängtad akutmottagning öppnar

Uppdaterad
Publicerad

Akutmottagningen på Capio S:t Görans sjukhus tog förra året emot mer än dubbelt så många patienter som den egentligen byggdes för. På tisdag i nästa vecka öppnar den nya, större akutmottagingen.

Det är åtta dagar kvar till att den nya akutmottagningen på Capio S:t Görans sjukhus ska öppna, och det arbetas för fullt med att få den klar. På golvet vid entrén ligger akutmottagningsskylten som snart ska sättas upp, och i rummet där en av de två datortomograferna ska stå hänger idag bara några sladdar från taket.

– Ja, det är lite kvar att göra. Men alla maskiner finns där de ska vara och kommer att installeras nu den här sista veckan. Så när det väl öppnar finns allting på plats, säger Anders Byström, verksamhetschef på röntgenkliniken.

Ska kunna ta emot 100.000 patienter

Den nuvarande akuten på S:t Görans sjukhus tar emot runt 85.000 patienter, mer än dubbelt så många som den ursprungligen byggdes för. Den nya akutmottagningen ska kunna ta emot 100.000 patienter om året, och den har planerats och byggts efter hur personalen jobbar.

– Det är den största skillnaden, tror jag, att lokalen gynnar arbetssättet. Vi har till exempel flyttat ihop kirurg och ortopederna så de sitter i en gemensam expedition med bara en glasvägg emellan. På så sätt har man större möjligheter att samarbeta och lättare till att ta hand om patienterna gemensamt, säger Anna Wåström, verksamhetschef på akutkliniken, som också framhåller att det kommer bli ljusare, fräschare och finare för patienterna.

Kortare transportsträckor

Nu kommer också röntgen att finnas vägg i vägg med akuten.

– Vi kommer ha lättare och närmare att faktiskt diskutera patienter och diagnostiken med de doktorer som remitterar patienterna till röntgen. Och så kommer det förstås vara kortare transportsträckor både till och från röntgen, vilket kommer vara positivt inte minst för patienterna, säger Anders Byström.

Större kapacitet välkomnas

Den nya akutmottagningen är efterlängtad, bland annat av landstingspolitikerna som på måndagen fick en rundvisning i lokalerna. Och en större kapacitet behövs, inte minst då akutmottagningen på Nya Karolinska kommer ta emot färre patienter än man gör idag, eftersom man bara kommer ta emot svårt sjuka och svårt skadade patienter.

– Vi ställer om hälso- och sjukvården i Stockholm nu, och bygger ut kraftigt för att möta den växande regionens behov. Ytan på de här nya lokalerna är större och ger både bättre arbetsmöjligheter för personalen men ger också bättre möjligheter för patienterna att få en bra upplevelse av vården, säger hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L).

SVT: Nu när kapaciteten ökar, det är ingen risk att det kommer fler besökare hit som egentligen i första hand borde söka vård någon annan stans?

– Det är viktigt att man hittar rätt i vården. De som verkligen behöver akutsjukhusens resurser ska komma hit, men övriga har ju husläkare och närakuter och många andra ställen att gå till. Det är viktigt att vi använder akutsjukhusen på rätt sätt, för det är en viktig resurs för de som är svårast sjuka, säger Anna Starbrink (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.