Ny alkoholbom – stoppar rekordmånga

Uppdaterad
Publicerad

Under dagen stoppades nio rattfyllerister vid Frihamnen, vilket är ett rekord sedan den nya alkoholmätaren installerades i förra veckan.

– Idag var det helt galet, då fem lastbilar och fyra personbilar stoppades. Alla förare hade en promillehalt långt över den lagliga gränsen. Vi är glada att de inte släpptes ut i Stockholmstrafiken, eftersom att risken att de skadar eller dödar någon är påtaglig, säger Arne Winerdal, vd på MHF, Motorförarnas Helnykterhetsförbund.

Den nya alkobommen installeras under förra veckan av bland annat MHF och polisen. Har en förare för hög promillehalt så öppnas inte bommen och polis tillkallas. Varje dag fram tills nu har ungefär en person stoppats för rattfylla, men idag hindrades nio personer från att köra ut från hamnen.

Rattfylleristerna kom från Riga, Tallinn och Sankt Petersburg. MHF vill att alkoholbommar ska sättas upp i varje hamn i Sverige.

– Bommarna borde ha varit på plats för länge sedan, de räddar liv.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.