Foto: Integrationssegling

Ny båtklubb ska få integrationen på rätt köl

Uppdaterad
Publicerad

Med en nystartad båtklubb hoppas grundaren Simon Vinokur att fler invandrare ska få ta del av den svenska skärgården. – Trots att den ligger öppen för alla, upplever jag skärgården som en av våra mest slutna miljöer.

Det började som en idé om att få människor från alla länder att mötas på sjön. Idén växte, spreds på Facebook och vid årsskiftet bildas Sveriges första båtklubb med integrationssyfte.

– Syftet är att ointegrerade invandrare ska få träffa människor som är integrerade i det svenska samhället, och samtidigt njuta av skärgården och båtlivet, säger Simon Vinokur.

15 segelbåtar

Det var förra året som seglaren Simon Vinokur startade Integrationssegling INTS med en helgtur. Fyra seglare öppnade sina båtar för personer från en mängd olika länder och turen gick till en holme utanför Grinda.

Evenemanget växte och i somras gjordes två integrationsseglingar med sammanlagt 15 segelbåtar. Nu samlas alla kommande båtar under samma flagg i en gemensam båtklubb.

Vill jobba upp en budget

Simon Vinokur säger att båtklubben kommer att skilja sig från andra klubbar eftersom den inte har en speciell plats.

– Förhoppningen är att sprida idén och få fler medlemmar. Vi träffas och seglar från Vaxholm för det är enklast för alla skeppare att samlas där eftersom det ligger mitt i Stockholms skärgård, säger Simon Vinokur.

”Skärgården – en av våra mest slutna miljöer”

Under det kommande året kommer klubben att ordna ett flertal evenemang. Bland annat eskaderseglingar, motorbåtsturer, besök på båtmässan, föredrag, isvaks- och bastubad. Allt med syfte att öppna upp båtlivet för invandrare.

– Trots att den ligger öppen för alla, upplever jag skärgården som en av våra mest slutna miljöer. Under mina 13 år som seglare har jag i princip aldrig mött en båt med utomeuropeiskt invandrade svenskar ombord och detta vill jag ändra på, avslutar Simon Vinokur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.