Cyklisterna bakom medborgarförslaget. Foto: Privat

Ny cykelväg blir till efter Österåkerbornas krav

Publicerad

Medborgarförslaget och namninsamlingen har gett resultat. Nu lovar Österåkers kommun att en gammal grusväg längs med Roslagsbanan ska förvandlas till cykelväg.
– Det är fantastiskt. Cykling är framtidens melodi, säger cykelpendlaren Örjan Östervall.

Färden mellan Österåker och Täby kan vara osäker för cyklister som tvingas cykla på vägrenen längs väg 276. Men snart ska det bli ändring på det; Österåkers kommun lovar nu en ny cykelväg mellan Täljö och Rydbo.

– Efter en längre tids diskussioner med markägare har vi kommit fram till en överenskommelse som gör att en gång- och cykelväg kan komma till stånd. Det möjliggör att på ett trafiksäkert sätt kunna ta sig med cykel till och från Åkersberga, säger Michaela Fletcher (M), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Cykelpendlare skålar

Beskedet kommer efter att ett antal cykelpendlare i våras lämnade in ett medborgarförslag om en cykelväg på sträckan. Över 1 100 personer skrev på en namninsamling till stöd för förslaget.

– Det här är en framgång för hälsa, miljö och kommunikation i vår hårt trafikerade kommun. Vi firar med kaffe och vetelängd, och vi har en flaska skumpa som står på kylning. Alkoholfritt alternativ finns naturligtvis också, säger Örjan Östervall.

Magnus Emanuel, som också står bakom förslaget, tror att fler nu kommer att lämna bilen och hoppa upp på cykelsadeln.

– Jag tror att vägen öppnar upp för en ny typ av pendlingscyklister, med till exempel elcyklar, som kommer våga cykla framöver.

En del av sträckan som den ser ut i dag. Foto: Österåkers kommun

”Så nära asfalt man kan komma”

Det är en grusväg på 3,4 kilometer längs med Roslagsbanans banvall som från och med den kommande veckan förses med en ny grusbeläggning.

– Som vi förstått det blir det en hårt packad grusväg, så nära asfalt man kan komma, säger Örjan Östervall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer