Foto: Sverker Lovén

Ny gäddkanal invigd på Gålö

Publicerad

Kanalen ingår i ett större projekt för att säkra gäddbeståndet i skärgården. Syftet är att underlätta för fiskarna att hitta lämpliga lekplatser där de kan lägga sin rom.

Under de senaste årtiondena har antalet rovfiskar minskat i hela skärgården. Anledningen är bland annat att det råder brist på lämpliga lekplatser.

För att underlätta för gäddor och andra rovfiskar att föröka sig, har det nu byggts en speciell gäddkanal på Gålö.

Bland annat har så kallade risvasar – samlingar av grenar och kvistar nedsänkta i vattnet – anlagts i två av sjöarna, där vattentemperaturen och skyddade platser ska göra det attraktivare för fisken att leka.

Foto: Sverker Lovén

Kanalen, som invigdes på onsdagsförmiddagen, binder ihop flera småsjöar och vattendrag med Askviken öster om Gålölandet och med Lännåkersviken västerut.

Den ingår i ett större projekt som ska säkra gäddbeståndet i skärgården. Bygget har bekostats av Stockholms stad, EU:s fiskerifond, Skärgårdsstiftelsen och Gålöstiftelsen.

För 150 år sedan var den nybyggda kanalen en farbar genväg för mindre skärgårdsbåtar, som ville undvika det öppna vattnet vid Mysingen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer