Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Exklusiva jackor, skyddsvästar, guld och mobiltelefoner bland de beslagtagna statusprylar som Kronofogdemyndigheten kommer åt lättare med den nya lagen om utmätning. Foto: Ellen Pan/SVT

Nya lagen ger resultat – beslag för 16 miljoner på fyra månader: ”Kriminella älskar statusprylar”

Uppdaterad
Publicerad

Kronofogdemyndigheten har gjort åtta gånger fler beslag ifrån skuldsatta kriminella i Stockholms län i höst. Framgången beror på att en ny lag som ger polisen möjlighet att utmäta på plats – efter samtal med Kronofogden.

– Många kriminella älskar statusprylar som dyra klockor, jackor och bilar. Det blir lätt få in pengar när polisen väl stoppar dem, säger Johannes Paulson på Kronofogdemyndigheten.

Gängkriminella med skulder är ofta aktiva nattetid och Kronofogden har tidigare tvingats åka till platsen för att utmäta värdesaker som klockor, jackor och bilar. Men med den nya lag som trädde i kraft 1 augusti kan polisen ringa till en bemannad jourtelefon hos Kronofogdemyndigheten – som är öppen efter kontorstid.

– Den nya lagen med att kunna utmäta och beslagta prylar på distans har jag efterfrågat i 15 år och nu underlättar det enormt, säger Johannes Paulson som är nationell samordnare mot brott på Kronofogden.

Den nya lagen har gett enorm effekt

I Sverige har Kronofogdemyndigheten dragit in sex gånger så mycket pengar mellan augusti och november i år jämfört med motsvarande period förra året. I Stockholms län handlar det om åtta gånger så mycket pengar den senaste fyramånadersperioden. Två dyra Porschar hör till de beslag som Kronofogden har tagit av skuldsatta personer.

Se statusprylarna som Kronofogden beslagtagit under senaste tiden i videon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.