Ett nytt flygradartorn i Uppsala kan ersätta golfbollen i Bällsta Foto: SVT

Ny radar kan ge grönt ljus för höga hus

Publicerad

Radartornet i Bällsta har satt stopp för bygget av höga hus. En ny radar i Uppsala kan bli lösningen på en gammal konflikt, skriver Dagens Nyheter.

Landmärket ”Golfbollen” i Bällsta har stoppat byggplanerna för flera höga bostadshus i Stockholm, Sundbyberg och Solna.

För två år sedan moderniserades radartornet i samband med att radartornen i Uppsala och Gottröra lades ned och bollen i Bällsta blev då ännu mer central för flygledningen i östra Sverige.

Parallellt med detta har bygget av bostäder intensifierats men att bygga alltför höga hus har inte varit möjligt i den utsträckning Stockholms stad och grannkommunerna önskat på grund av flygradartornet i Bälllsta.

Nu kan dock en lösning vara på väg, skriver Dagens Nyheter. Luftfartsverket och Stockholms stad är överens om en lösning som innebär att att åter öppna radarstationen i Uppsala och uppgradera tekniken. På så sätt skulle kommunernas önskemål om höga bostadshus kunna bli verklighet.

– Det handlar om väldigt många bostäder och det finns flera projekt  i Solna och Sundbyberg som riskerat att stoppas så det är väldigt  tillfredsställande att vi i sak är överens med Luftfartverket, säger biträdande finansborgarråd Jan Valeskog (S) till DN.

Tusentals lägenheter

Enligt Stockholms stad innebär en ny radaranläggning att över 10.000 bostäder kan byggas fram till år 2020 om Bällstabollen blir mindre viktig för flygtrafiken och ytterligare 15.000 fram till år 2030.

Vem som ska betala den nya anläggningen i Uppsala som beräknas kosta 42 miljoner kronor, är fortfarande oklart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer