1500 personer ska vara involverade i de 50-tal nätverk som polisen identifierat. Foto: Johan Nilsson/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ny rapport: Ett 50-tal kriminella nätverk terroriserar Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en ny rapport som polisen publicerar under torsdagen opererar ett 50-tal nätverk i Stockholm. Och de är allt mer våldsbenägna.
– Flera av nätverken har ett högt våldskaptital och vi ser att genomsnittsåldern på de i nätverken har sjunkit, säger Palle Nilsson som är chef för Stockholmspolisens underrättelseenhet.

1 500 personer ska vara involverade i de 50-tal nätverk som polisen identifierat. Det största våldskapitalet står ett 30-tal personer för, enligt rapporten som Aftonbladet var först med att berätta om.  Det handlar framförallt om lokala kriminella nätverk som också är de som ökar mest.

– Nätverken är flyktiga men det är de siffrorna vi har kunnat komma fram till när vi har tittat på domar och underrättelseuppgifter om brottslighet, säger Palle Nilsson till Aftonbladet.

”Orsakar otroligt mycket lidande”

Antalet nätverk är ungefär detsamma som för två år sen. Enligt polisens kartläggning från 2017 så fanns det 46 nätverk i Stockholmsregionen. Men en utveckling som polisen ser är att kvinnor tar större plats jämfört med vad som tidigare har varit känt.

– Förr fanns de mer med i utkanten. Nu ser vi fler kvinnor som tar större del och plats. När deras söner eller män hamnar i fängelse eller dödas så kliver de fram och fortsätter driva verksamheten, säger Palle Nilsson till DN.

Yngre personer deltar också i allt större utsträckning. En majoritet av de kriminella nätverken involverar personer under 16 år i sin brottsliga verksamhet. Och det är narkotikaförsäljning som finansierar en stor del av nätverkens verksamhet.

– Narkotikaverksamheten orsakar otroligt mycket lidande och det måste vi ta på största allvar och jobba aktivt emot, säger Palle Nilsson, till Aftonbladet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.