Vårdval Stockholm har inte lett till fler vårdbesök bland äldre och kroniskt sjuka, visar en rapport från landstinget. Foto: TT

Ny rapport: Vårdvalet dyrare än förväntat

Publicerad

Det har gått tio år sedan landstinget i Stockholm införde vårdvalet. Nu visar en ny rapport att vården blivit dyrare än väntat. Samtidigt har vården varit minst tillgänglig för de som behöver den mest.

Vårdval Stockholm infördes 2008 och innebär att alla vårdföretag som följer landstingets regelverk har rätt att starta kliniker som landstinget betalar för. Det här har gjort antalet vårdgivare ökat och köerna minskat.

Fler vårdbesök för de friskaste

Men nu visar en ny rapport från landstinget att vårdbesöken har ökat mest bland de grupper som behöver minst vård och inte bland till exempel kroniskt sjuka och äldre.  

 - Alla de här verksamheterna betalas av landstinget. Så med den ena sidan öser vi ut pengar in i ett vårdvalsystem som ger en ojämlik vård och med den andra sidan så har vi kaos på länets akutmottagningar. Effekten blir en dålig vård för de gamla, säger Dag Larsson (S). oppositionslandstingsråd.

(L): Fler besök bland låginkomsttagare

Han tycker att vården kan organiseras mycket bättre. Men hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) är inte alls av samma uppfattming.

– Rapporten visar att vi har ett ökat antal besök bland de med lägre inkomster inom primärvården. Vi behöver stärka vården för de som lever i socioekonomiskt utsatta områden, säger hon.

Vårdbesök görs i onödan

Dessutom visar rapporten att vårdvalet har blivit dyrare än förväntat. Detta eftersom vårdbesöken ökat mer än väntat, samtidigt som vissa patientbesök inte görs för att patienten behöver det utan för att vårdföretagen vill hävda sig i konkurrensen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer