Här skakar Lidingös kommunalråd Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M) hand med trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) efter överenskommelsen om dubbelspår till Lidingö. Foto: Danielle Langert/SVT

Nya Lidingöbron får dubbla spår

Publicerad

Nu är det klart, den nya bron till Lidingö får dubbla spår. Bron ska vara färdig 2022.

Efter många års förseningar är det nu klart att den nya bron över till Lidingö från Ropsten med namnet Lilla Lidingöbron får dubbla spår.

Stockholm läns landsting och Lidingö stad har träffat en överenskommelse som är tänkt att utveckla kollektivtrafiken i östra Stockholm. Uppgörelsen presenterades under torsdagen.

– Vi är mycket glada över överenskommelsen som möjliggör en robustare och tätare trafik på Lidingöbanan som gynnar Lidingöborna och andra resenärer till och från ön, säger den politiska majoriteten i kommunen.

Den nya bron till Lidingö förses med dubbla spår för att förbättre kollektivtrafiken. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kostnad: en halv miljard 

För att förbättra kapaciteten kommer nya vagnar att införskaffas. Kostnaden för nya bron beräknas bli 600-680 miljoner kronor. Lidingö kommer att bekosta själva brobygget, medan landstinget betalar 60 miljoner för spår, växlar och liknande på bron.

För att bättra trafikkapaciteten kommer landstinget också köpa in två nya vagnar till en kostnad av 80 miljoner.

Läs mer: Nu ska Gamla Lidingöbron rivas

Lidingöbron är 90 år gammal och sliten, och en ny har planerats länge. Kommunens tidigare planer innebar en enkelspårig, låg bro som inte går att öppna. Det broförslaget väckte stark kritik från många håll som till exempel sjöfarten, Stockholms spårvägar och Stockholms handelskammare.

Den nu planerade bron kommer inte heller att gå att öppna men den blir högre än nuvarande och får en segelfri höjd på sju meter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer