Ny strategi ska motverka hemlöshet

Publicerad

På måndagen klubbade kommunfullmäktige igenom den nya blocköverskridande hemlöshetsstrategin. Men Miljöpartiet menar att den saknar tydliga mål och vill ha nollvision mot att barn vräks.

Nästan 3.000 personer lever i hemlöshet i Stockholm. Kanske blir de färre i framtiden med stadens nya hemlöshetsstrategi.

– Vi har tagit hjälp av några av Sveriges främsta forskare som tagit fram underlag för vad som visar sig vara mest effektivt för att motverka och förebygga hemlöshet. Att strategin är blocköverskridande är också unikt, plus att vi nu kommer att få tydliga mål i hela staden med vårt gemensamma program. Det har vi aldrig tidigare haft, säger socialborgarråd Anna König Jerlmyr (M).

Gemensamt program

På måndagen klubbade kommunfullmäktige igenom Moderaternas och Socialdemokraternas gemensamma program. Staden ska bland annat satsa mer på långsiktigt boende för de som är akut hemlösa och ekonomisk rådgivning åt vräkningshotade. Men Miljöpartiet saknar mätbara mål och vill ha nollvision mot barnvräkningar.

– Det är helt nödvändigt i en hemlöshetsstrategi. Inga barnvräkningar och minska hemlösheten kraftigt, till exempel en halvering på fem års sikt. Då kan man följa upp målen och se hur långt man nådde. Lyckas man inte får man ta till nya åtgärder, Stefan Nilsson (MP), gruppledare i kommunfullmäktige.

Mätbara mål

Enligt socialborgarrådet ska man sätta upp mätbara mål under nästa år. Att inga barn ska vräkas menar hon är ett orealistiskt mål.

– Vi ska ha så få barn som möjligt som vräks, men om det händer så ska det finnas ett bra omhändertagande för de här familjerna, säger Anna König Jerlmyr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer