Ambulanssjuksköterskan Lars Hed testar det nya systemet. Foto: SVT

Ny teknik ska göra ambulansen mer effektiv

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt IT-system installeras nu i länets alla ambulanser. Tanken är att information om patienten ska kunna skickas i realtid för att förbereda vårdgivaren inför att ambulansen kommer in.

FRAPP kallas utrustningen som ska installeras i alla ambulanser och hos mottagande vårdgivare. Det står för ”framtida prehospital plattform IT i Stockholms läns landsting”.

Sjukvårdspersonalen knappar in information om patienten och kan skriva journal direkt i ambulansen. Men framför allt handlar det om att sjukhusen ska kunna se när en ambulans är på väg in.

Sjukhusen förvarnas

Tidigare har ambulansperonalen ringt in prio ett-larm, men nu ska även prio två-och prio tre-larm förvarnas om. Ambulanssjuksköterskan Lars Hed visar hur systemet fungerar.

– Vi väljer i det här fallet prio ett och att patienten ska till Danderyds sjukhus, till akutmottagningen, säger han.

På Danderys sjukhus dyker informationen då upp på en skärm. Där förbereds personalen på vilka ambulanser som är på väg in och vilken prioritet larmen har.

– Är det fullt just då, så kan man faktiskt styra om de mest akuta patienterna, eller att man förbereder plats för de patienterna och styr om de mindre akuta, säger Lars Hed.

Frigör ambulanser

Det blir en betydligt bättre ambulanssjukvård, menar akutsjukvårdslandstingsrådet Marie Ljungberg-Schött (M).

– Vi kan frigöra tid så att ambulanserna kan användas till akuta utryckningar och inte sitta fast inne på ett sjukhus i väntan på en ledig dator, säger hon.

Att frigöra tid till fler ambulanser blir en allt större utmaning. Under en femårsperiod har antalet ambulansuppdrag i Stockholms län ökat med 51 procent.

”Behöver resurser, inte IT-system”

Siffran oroar Anders Karlsson. Han var tidigare varit chef för ambulansens dirigeringscentral i Stockholm, och debatterar aktivt om ambulanssjukvården.

– Utmaningarna handlar inte om ett nytt IT-stöd utan det handlar mer om bristen på beredskap som råder i Stockholms län. Det kan aldrig vara okej att det under en dag bara finns en handfull lediga resurser att larma i hela Stockholms län, säger han.

Marie Ljungberg-Schött (M) tycker däremot att Stockholm har en ganska bra beredskap.

– Men vi måste alltid arbeta med den, vi måste alltid hålla koll på om det behövs fler ambulanser i vår verksamhet, säger hon.

En bil per dag installeras med det nya systemet och vid årsskiftet ska alla ambulanser ha fått den nya utrustningen.

Antal ambulansutryckningar i Stockholm län

Under fem år har ambulansutryckningarna i Stockholm län ökat rejält, visar statistik från SOS Alarm.

År     –  antal utryckningar

2010 – 110.352

2011 – 132.547

2012 – 147.066

2013 – 156.067

2014 – 156.814

2015 – 166.446

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.