Ny teori: Explosion kan ha sänkt Estonia

Publicerad

En explosion är en av nio möjliga förklaringar till att Estonia gick till botten. Alla dessa tänkbara orsaker analyseras fortfarande in i minsta detalj.

Professor Olle Rutgersson vid Chalmers leder expertutredningen som tekniskt granskar katastrofen på Östersjön den 28 september 1994. Han säger till Ekot att vittnen hela tiden talat om en explosion.

Och när utredarna utifrån de vittnesmålen gått vidare med datorsimuleringar så kan de inte utesluta att en explosion rivit upp ett hål i Estonia.

Ger ammunition
Även om det bara är en av flera tänkbara förklaringar så ger den naturligtvis ammunition åt dem som hävdar att färjan också denna natt hade en last av sovjetisk militär materiel ombord.

När hovrättspresident Johan Hirschfeldt utredde frågan konstaterade han att Estonia transporterade sådan den 14 och 20 september. Han kunde dock inte finna bevis för att militär materiel fanns ombord olycksnatten.

Men den tyska journalisten och filmaren Jutta Rabe sade till TT i mars att sex höga militärer från tre länder bekräftat för henne att Estonia hade militärmateriel ombord på olycksnatten. Rabe anhölls 2000 i sin frånvaro i Stockholm för brott mot gravfriden sedan hon genomfört dykningar vid vraket.

853 personer dog
Om inte den vice estniske riksåklagaren Margus Kurm offentliggör militärernas namn säger Rabe att hon gör det. Kurm, som leder en estnisk expertutredning som väntas komma med sitt resultat i oktober.

Chalmersforskarna, som arbetar på uppdrag av den svenska regeringen, ska vara klara med sin rapport nästa år. De har redan kunnat konstatera att delar av den officiella haverikommissionens rapport inte stämmer i alla delar.

I samband med att färjan Estonia sjönk 1994 omkom 852 personer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer