Ny BB-klinik saknar intensivvård

Uppdaterad
Publicerad

Det planeras en ny privat förlossningsklinik utan intensivvårdsavdelning i Nacka. Vid komplikationer planerar man att köra födande kvinnor akut till Södersjukhuset – en mil bort.

Det planeras en ny privat förlossningsklinik i Nacka det berättar Dagens Nyheter. Men redan innan beslutet är fattat så växer kritiken mot att kliniken kommer att sakna en intensivvårdsavdelning.

Om det uppstår komplikationer under förlossningen så måste födande kvinnor flyttas akut i ambulans till Södersjukhuset en mil bort.

– Det här kommer bli den första fristående barnmorskeledda födelsekliniken i Sverige. Den här kliniken är till för graviditeter utan kända komplikationer där man räknar med okomplicerade förlossningar, säger David Söderlund vd på Plusfamiljen.

David Söderlund Foto: SVT

Enligt söderlund finns modellen med barnmorskeledda förlossningkliniker redan runt om i Europa, bland annat i Norge och i Nederländerna.

Krav på intensivvård i samma byggnad

Men enligt landstingets krav för att få bedriva förlossningsverksamhet så måste det finnas intensivvård i omedelbar närhet, vilket oftast tolkas som i samma byggnad.

– Kravet är att det måste finnas tillgång till förlossningsläkare, anestesi, operation och neonatalvård. Det ska gå att starta intensivvårdsinsatser så fort som möjligt, säger Karin Pettersson, specialsakkunnig inom förlossningsvården vid Stockholms l

Karin Pettersson Foto: SVT

äns  landsting.

Annan tolkning

David Söderlund och Plusfamiljen har varit kontakt med flera politiker och känner att han har stöd för att öppna en ny förlossningsklinik. Om de får ett godkännande räknar han med att öppna upp portarna till sommaren.

– Vi gör en annan tolkning av kraven och menar att tidsaspekten är viktigast i ett läge där behov av intensivvård behövs och inte att förlossningskliniken måste ligga i samma byggnad som intensivvården, säger Söderlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.