Röda utslag kan tyda på mässling Foto: SVT

Nya fall av mässling i Stockholm

Publicerad

Två nya fall av mässling har upptäckts i Stockholmsområdet. Totalt ska tio personer ha smittats, varav tre vuxna och sju barn.

Flera mässlingsfall har konstaterats runt om i Stockholm den senaste tiden och nu har ytterligare två personer smittats, det var Dagens Nyheter först med att rapportera. Totalt ska tio personar ha smittats, tre vuxna och sju barn.

De nya fallen av mässling är alla släkt med varandra och hemmahörande på Järvafältet i norra Stockholm. Ett av barnen ska även ha varit på en förskola i Husby.

Söka vård direkt

Mässling kan leda till akut hjärninflammation med bestående skador. Risken för komplikationer är stor bland spädbarn, där sjukdomen kan vara dödlig.

Enligt Per Follin, smittskyddsläkare i Stockholm så är symptomen feber, luftvägsbesvär, hosta och röda ögon. Efter fyra, fem dagar kommer röda utslag som börjar i ansiktet. Om man misstänker att någon har drabbats av mässling så ska man söka vård direkt, men först via telefon så man inte riskerar att föra smittan vidare.

I helgen upptäcktes ett misstänktfall  av mässling på Södersjukhuset i Stockholm,  men efter att sjukhuset tagit prover så visade det sig att det var en kraftig reaktion på mässlingsvaccin.

Mässling

Visa

Mässling är en av världens mest smittsamma sjukdomar. Över 90 procent av dem som kommer i kontakt med en sjuk person blir infekterade om de saknar vaccinationsskydd. 

Symptomen är feber, luftvägsbesvär, hosta, röda ögon, ljuskänslighet och – efter några dagar – röda utslag som börjar i ansiktet. 

Den som varit sjuk i mässling har livslång immunitet. 

Den senaste epidemin i Sverige utbröt 1919 då 43 000 personer insjuknade. Sjukdomen kan leda till komplikationer och kan i ungefär ett per 1.000 fall orsaka akut hjärninflammation, som kan vara dödlig. 

Källa: NE

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mässlingsfall väcker debatt

Mer i ämnet