Nya lokaler för Kungliga Musikhögskolan

Uppdaterad
Publicerad

Efter år av väntan i provisoriska lokaler visades idag Kungliga Musikhögskolans nya campuslokaler upp. Men ännu är det en bit kvar innan allt är helt klart.

Efter många år av väntan så visades idag Kungliga musikhögskolans nya campus upp för första gången. Kungliga musikhögskolan har haft provisoriska lokaler sen slutet av femtiotalet.

– Det är avgörande för hela vår framtid att vi får ett nytt campus, för vår undervisning och vår forskning, säger Cecilia Rydinger Alin som är rektor på Kungliga musikhögskolan i Stockholm.

Framstående forskning

Med sikte på att vara världens modernaste musikhögskola med framstående forskning så kommer de två nya byggnaderna innehålla allt från de absolut senaste inom studioteknik. Dessutom blir det flera konsertsalar, något som stockholmarna också kommer att kunna ta del av.

– Vi kommer att öppna huset för masterclasses och naturligtvis alla våra konserter. Vi ger tvåhundrafemtio konserter per år, säger Cecilia Rydinger Alin.

Insamling

Byggnaden finansieras av Akademiska Hus men inredning, installationer och forskning finansieras av gåvor. Än så länge har man samlat ihop 58 miljoner kronor av de 114 miljoner som behövs och till hjälp i har man en rådgivande grupp, där bland annat Benny Andersson ingår.

– Jag blev tillfrågad och är medlem av Musikaliska Akademien och någon nytta ska man göra när man fått ett sådant fint erkännande. Jag frågade mig själv, vad kan jag bidra med? Jag fått en del kontakter åren med människor i musiklivet som kanske har lite pengar, säger Benny Andersson.

Bygget beräknas stå klart våren 2016 med en ny körsal med panoramafönster mot Valhallavägen.​

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer