Foto: SVT

Nya mätresultat av mobiltäckningen i skärgården

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i våras har Länsstyrelsen tillsammans med landstinget och kommunerna mätt upp mobiltäckningen i Stockholms skärgård. Men det råder stora olikheter beroende på om mätningarna görs över vatten eller land. På Södertörn saknar flera områden 4G-täckning.

I våras började Länsstyrelsen att mäta mobiltäckningen i Stockholms skärgård och nu publiceras sommarens och höstens resultat. Telefonerna som mäter är inställda på att först använda 4G-nätet, men när det inte blir tillgängligt byter telefonen automatiskt över till 3G-nätet.

– Avsikten är att ge en mer rättvisande bild för alla fyra operatörer och var de faktiskt är tillgängliga för sina kunder. En operatör kan fortfarande ha ett utbyggt mobilnät på platsen, även om den inte har 4G-täckning, säger Claes Palmgren regional bredbandskoordinator på Länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

”Återkomma för enskilda punktinsatser”

Mätningarna länet kommer att fortsätta fram till årsskiftet och sammanställas till våren. 

– Men vi kommer sannolikt behöva återkomma till vissa områden i kommunerna för enskilda punktinsatser, säger Claes Palmgren.

Täckningskollens hemsida hittar du hur det ser ut i ditt område.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.