Fult knep med ”riktiga biljetter” – så går bluffen till. Foto: SVT och TT

Nya metoder kan stoppa biljettbedragare

Uppdaterad
Publicerad

Biljettköp som inte går igenom förrän konserten är i gång och ”öppet köp” skulle kunna stävja fusket på andrahandsmarknaden. – Vi tittar på flera nya tjänster för att hindra bedragare, säger Thomas Becker, kundsäkerhetschef på Blocket.

För att få bukt med biljettfusk i samband med större nöjesevenemang jobbar flera köp- och säljsajter hårt med produktutveckling.

– Ett sätt vi tittar på är att pengarna når säljaren när en konsert väl börjat och köparen har kommit in på arenan, säger Thomas Becker på Blocket.

Men att testa nya tjänster hur som helst går inte. Lagstiftning och juridik ska hänga med i svängarna. Ett annat sätt att hantera andrahandsmarknaden kan vara att den som köpt biljett ska kunna ”sälja tillbaka den som ett öppet köp” varav aktörer som till exempel Blocket kan handha en tjänst för det.

Bryr sig inte om att upptäckas

Polisen varnar på Facebook för falska biljetter inför sommarens konserter. Håkan Hellström, Bråvallafestivalen och internationella artister som Beyoncé och Bruce Springsteen innebär större efterfrågan än tillgång på biljetter.

– Det är en utsatt marknad. Problemet är att bedragarna struntar i om de åker fast. De ska kanske ändå in i fängelse eller har ett narkotikaberoende, säger förundersökningsledare Jan Olsson vid Nationellt bedrägericenter.

”Artig bedragare”

SVT berättade i helgen om Madeleine Andersson som rest från Norrköping för att se Adele. Men biljetterna som köpts i andra hand var falska och sällskapet missade den brittiska stjärnan. Många har hört av sig efter det.

William Landin, 16 blev överlycklig när en man hörde av sig om mittenplatser på parkett.

– Adele är min absolut största idol, säger han.

Säljaren erbjöd att köpet skulle genomföras med metoden där pengaöverföring och uthämtning av paket sker samtidigt. Men ett par dagar senare kom plötsligt biljetterna hem med vanlig post.

– Mannen sa att hans flickvän råkat skicka brevet och att han hoppades att jag var ärlig.

Hundratals falska i omlopp

William Landin anade att något var fel efter att ha granskat papperskopiorna lite närmare. Vattenstämpeln och det silvriga klistermärket var identiskt med äkta vara. Men ett tränat öga kunde se att texten var kantig och lite otydlig.

– Jag swishade över en krona och då visade det sig att mobilnumret och kontot tillhörde en annan person.

Samma tillvägagångssätt råkade Karin Persson i Stockholm ut för. Hon förde över de 3.000 kronorna i god tro men på konsertdagen släpptes hon och kompisen inte in. Utanför stängslet på Tele2 Arena stod flera personer med exakt samma biljettnummer.

– Jag var jätteledsen och ville gå hem. Man blir ju så besviken.

Om polisen får in anmälningar om misstänkta gärningsmän försöker de spåra pengarna och säkra teknisk bevisning. Det kan tyckas som en klen tröst då den som drabbats sällan får igen pengarna.

– Anmäl! Enda chansen att göra något åt problemet är att vi ser att det är ett problem, säger Jan Olsson vid polisen.

Skydda dig mot bedragare

  • Träffas ”på riktigt”.
  • Be om legitimation och kontrollera telefonnummer.
  • Var uppmärksam om säljaren inte vill använda ömsesidigt säker metod.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.