Utrikesminister Margot Wallström (S), Åsa Lindhagen, jämnställdshetsminister (MP), arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och energi- och digitalminister Anders Ygeman (S) under en pressträff i sambandsbingsbanan i riksdagshuset. Foto: Jessica Gow / TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Åsa Lindhagen (MP) ny minister i Löfvens regering

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen presenterade Stefan Löfven sin nya regering. En av de nya ministrarna är Stockholms stads tidigare socialborgarråd Åsa Lindhagen (MP). Hennes titel blir jämställdhetsminister.
– Under förra mandatperioden i Stockholms stad jobbade vi mycket med inte minst våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck. Det är frågor jag känner väldigt starkt för, säger Åsa Lindhagen till SVT Nyheter.

I Stefan Löfvens nya regering framkom flera nya namn. För Stockholms del var en av överraskningarna att Åsa Lindhagen blir minister med ansvar för arbetet mot segregation och diskrimineringfrågor. Hon kommer att vara minister under arbetsmarknadsdepartementet tillsammans med Ylva johansson.

Vad hoppas du som ny minister kunna bidra med som kanske inte har funnits tidigare?

– Jag hoppas kunna ta med mina erfarenheter från kommunal nivå, vad vi konkret behöver ta för steg framåt för att motverka inte minst hedersvåld och våld i nära relationer, säger Åsa Lindhagen (MP).

Ingen ministerpost för partikollegan Helldén

Inför dagens regeringsförklaring hade Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) varit med i spekulationerna kring nya ministrar. Någon utnämning blev det dock inte trots att han öppet visat intresse.

Stockholms läns landstings tidigare oppositionslandstingsråd Helene Hellmark Knutsson (S) får avgå som minister för forskning och högre studier. Hon är fortfarande ordförande för partiet i Stockholms län.

Den nya jämställdhetsministern är född 1980 och bosatt i Stockholm. Hon har två barn och tog 2008 en civilingenjörsexamen på Linköpings universitet.

Mellan åren 2014-2018 var hon socialborgarråd i Stockholms stad och åren 2012 till 2014 var hon gruppledare för Miljöpartiet i Stockholms stad. Innan dess satt hon i Rädda barnens styrelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer