Musköbasen ligger insprängd i berget på Muskö i Haninge kommun söder om Stockholm. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Nya misstankar mot gripna på Musköbasen

Uppdaterad
Publicerad

Nya misstankar har tillkommit mot de två utländska personer som greps på Muskös örlogsbas i början av december. Utöver obehörigt tillträde till skyddsobjekt misstänks de nu även för olovlig avbildning av skyddsobjekt och obehörig befattning med hemlig uppgift.

De två männen greps inne på Muskö örlogsbas natten mot den 2 december. Den skyddsvakt som upptäckte inkräktarna avlossade varningsskott i samband med att de omhändertogs.

Under torsdagen kommer det hållas nya häktningsförhandlingar mot de två männen, en från Belgien och en från Storbritannien. Nu misstänks de även för att ha avbildat delar av basen, och för att obehörligen ha befattat sig med hemlig uppgift.

Enligt en av de häktades försvarare är de två männen turister som reser runt i olika länder för att besöka den här typen av anläggningar och att de trodde att Musköbasen var nedlagd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Musköintrång

Mer i ämnet