Enligt de nya planerna ska bland annat Bångska palatset fasad återställas. Foto: SVT/Stockholms stad

Nya planer för Stureplan

Uppdaterad
Publicerad

Stureplan görs inte om så mycket som det tidigare sagts. ”Planerna på att riva stora delar av kvarteret har nu omarbetats”, skriver företrädare för den grönblå koalitionen i Stockholms stadshus på SvD Debatt.

Den planerade ombyggnaden av Stureplanskvarteret har varit omdebatterad under flera år. Enligt de ursprungliga planerna skulle bland annat flera gamla hus rivas. Planerna stoppades 2017, och nu presenterar majoriteten i stadshuset nya planer för kvarteret i ett inlägg på SvD Debatt. Enligt politikerna ska kvarteret nu ”restaureras och utvecklas med ett bevarandeperspektiv”.

Det innebär bland annat att den ursprungliga fasaden på Bångska palatset ska återställas och få tillbaka sin ursprungliga utsmyckning i form av statyetter. Enligt förslaget ska Marmorhallarna renoveras och det blir en ny tunnelbaneentré men inga rivningar av byggnader med kulturhistoriskt värde.

Planer för Stureplanskvarter

”Det nya förslaget präglas i stället av kulturhistoriska hänsyn, av att minimera ingreppen i stadsmiljön samt fokus på hur verksamheten runt kvarteret ska kunna pågå som normalt under projekttiden”, skriver företrädarna för den grönblå koalitionen.

S: Har kostat många miljoner

Socialdemokraternas oppositionsborgarråd Jan Valeskog tycker att det nya förslaget är bra och att det liknar Socialdemokraternas tidigare förslag. Enligt honom har man förlorat både tid och pengar jämfört med om man beslutat enligt Socialdemokraternas förslag tidigare.

– Vi förlorar kanske 1,5–2 år på den här cirkusen som de har hållit på med, och det har i sin tur kostat många miljoner, säger Jan Valeskog (S) till SvD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Planer för Stureplanskvarter

Mer i ämnet