Foto: TT

Nya problem i flygtrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Ett 70-tal flygningar försenades under lördagen på Arlanda flygplats. Först på kvällen kunde Luftfartsverket meddela att ett krånglande IT-system åter var i drift.

– Vi har tyvärr problem med våra tekniska system den här gången igen. Och det innebär att vi måste hantera färdplanen manuellt, säger Per Fröberg på Luftfartsverket.

Förseningarna drabbade nhela flygplatsen och alla flygbolag.

Datahaveri stängde luftrum

Fungerar normalt under söndagen

Enligt SVT Nyheters reporter Fredrik Skillemar på plats på Arlandas terminal fem var stämningen lugn trots förseningarna.

– Många jag pratat med bryr sig inte så mycket om det utan tar förseningarna med ro. Men det finns ett visst mått av irritation att dessa problem uppstår så snart igen efter problemet för någon vecka sedan, säger Skillemar.

Det var den 19 maj som ett stort datahaveri orsakade kraftiga förseningar i flygtrafiken på flera flygplatser i Sverige.

– Vi ser inget samband mellan dagens och förra veckans händelser. Det är två helt separata problem, säger Per Fröberg som också uppger att trafiken ska fungera som vanligt under söndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Datahaveri stängde luftrum

Mer i ämnet