Nya datum och nya regler gör att många fordon i Stockholm riskerar att få körförbud. Foto: TT arkiv

130 000 fordon riskerar körförbud i Stockholms län

Publicerad

Totalt 130 000 fordon i Stockholms län kan bli påverkade av övergången mellan de gamla och nya besiktningsreglerna. Bilisterna riskerar då att få körförbud om de inte håller koll på det nya datumet för besiktning.

Den 20 maj i år träder de nya besiktningsreglerna i kraft. Övergången mellan de gamla och nya reglerna kan leda till att bilister missar besiktningstider.

Vissa fordon får nytt datum för besiktning, det datumet kan vara ett som ligger närmare i tiden. Därför varnar Transportstyrelsen bilister till att vara uppmärksamma.

– Vi uppmanar alla fordonsägare att bortse från datumet på det senaste besiktningsprotokollet. Datumet för nästa besiktning kan vara felaktig, eftersom det baseras på de nuvarande reglerna, förklarar Anders Gunneriusson som är utredare på Transportstyrelsen.

Hänvisar till deras hemsida

Transportstyrelsen hänvisar till deras webbsida. Där man kan söka på sitt registreringsnummer för att veta när man har tid för besiktning.

Nya besiktningsregler

Visa

De nya besiktningsreglerna göra att slutsiffran upphör att styra när det är dags för besiktning. Istället ska personbilar och lastbilar som inte överstiger 3 500 kg i totalvikt kontrollbesiktas:

– första gången senaste 36 månader efter den månad då den togs i trafik första gången.

– andra gången senaste 24 månader efter den månad då den första besiktningen utfördes.

– därefter senast 14 månader efter den månad då dess föregående besiktning utfördes

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer