”Den brittiska mutationen håller på att ta över”, säger smittskyddsläkaren Maria Rotzén Östlund. Foto: TT/SVT

Nya riktlinjerna: Alla som varit nära covidsmittade ska provtas

Uppdaterad
Publicerad

Den som har varit i kontakt med en covidsmittad inom de senaste 48 timmarna uppmanas nu att testa sig – även om man inte har symptom. Så lyder Region Stockholms stramare riktlinjer som ska bromsa den ökade smittspridningen i länet.

Antalet patienter på iva i Stockholmsregionen har ökat med 30 procent under en vecka. Totalt vårdas nu 483 personer med covid-19 på sjukhus.

Det är en tydlig tredje våg, menar smittskyddsläkaren Maria Rotzén Östlund, som i videoklippet förklarar varför man nu ändrar smittspårningsstrategin.

Detta gäller

Alla som har symptom på covid-19 ska testas, samt deras hushållskontakter.  Den som har fått bekräftad covid-19 är skyldig att meddela de personer man haft fysisk kontakt med den senaste tiden.

Den som varit i nära kontakt (inom två meters avstånd i minst 15 minuter) till en covidsmittad person uppmanas nu att provta sig, även om man inte uppvisar symptom. I väntan på provsvar kan dessa personer fortfarande gå till skolan eller jobbet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.