Nya sensationella historiska vrak funna i Stockholms skärgård

Uppdaterad
Publicerad

Dykare har funnit ett järnlastskepp från 1500-talet och en medeltida kogg, kanske från 1300-talet.

Det var beskedet i dag från Statens maritima museer. Och nu planerar man för ett nytt marinarkeologiskt museum på Djurgården i Stockholm.

Östersjön innehåller många gamla vrak från århundraden av stormar och sjöslag. Många har hittats, men den äkta oförfalskade glädjen över nya fynd var inte att ta miste på idag.

– Vi dök på ett vrak där vi bara kunde se väldigt få skeppsdelar, men de vi såg var grejer som är väldigt unika. Det är sånt som inte fanns före eller efter Hansa-koggarnas tid så vi är rätt säkra på att det är en kogg. Jag har aldrig dykt på sånt tidigare i min karriär sedan 1991, det är riktigt häftigt! säger Jim Hansson, dykare och intendent vid Statens maritima museer.

Ett till fynd

Koggen var ett bukigt skepp som kunde ta mycket last och ersatte vikingatidens flatbottnade skepp med åror och segel. Det här vraket var till större delen täckt av lera, slam och sand, men att det är från 1300-talet eller möjligen 1400-talet är alltså det hetaste förslaget.

Och det fanns också ett fynd till: En tremastare med stormasten kvar i upprätt läge, 25 till 30 meter lång på nära 30 meters djup.

– Det finns verktyg kvar ombord, grytorna står i den inmurade spisen, det ser ut att finnas en liten kanon också. Ett komplett skepp som verkar ha sjunkit under en epok vi vet väldigt lite om, så det här är viktigt för vår kunskap om svensk historia också, säger Hansson.

Gräva efter koggprover

Eftersom lasten ligger kvar och består av osmundjärn bör skeppet ha seglat någon gång under andra hälften av 1500-talet. I början på 1600-talet fraktades järn istället som stänger.

Man anger inte någon position för att slippa oönskade besök och kunna dokumentera ordentligt. Vad gäller den till större delen begravda koggen kommer man att få gräva sig ner för att ta prover.

Det här är precis vad Statens maritima museer skulle vilja ha i det nya museum man planerar på Djurgården. Idag är byggnaden en båthall med museifartyg och -båtar, där också ”Vasaorden” finns – slupen som kungaparet färdades i vid bröllopet 1976. Men att koggen eller Järnlastskeppet skulle hamna här är ytterst osannolikt. De skulle knappast tåla bärgning eller transport.

Inget vrak – men ”en upplevelse”

Så vad blir det för slags museum, om vrak men utan vrak?

– Det blir ett nytt museum på ett annorlunda sätt, säger Nina Eklöf, arkeolog.

– Ett äkta bevarat vrak har vi här bredvid, på Vasamuseet. Här vill vi berätta historier om samlingar som får ligga kvar i mörkret på Östersjöns botten. Med digital teknik kan vi ge besökare en upplevelse om hur det är att besöka vraken. Och sedan finns föremål därifrån som kan ställas ut och komplettera 3d-bilderna.

Projektet är inte helt beslutat än med pengar anslagna – beräknad kostnad är ca 85 miljoner kr – men Eklöf är optimistisk.

– Östersjön har ett unikt världsarv som vi kan visa upp här! säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.