Nykomlingarnas första tid i Stadshuset

Uppdaterad
Publicerad

Det är drygt fyra månader sedan valet då Stockholms stad fick två nya partier i kommunfullmäktige. Det ena partiet är redan med och styr staden medan det andra är helt utfryst.

Valnatten i september blev startskottet på en smått kaotisk tid inom Svensk rikspolitik. I Stockholms stad har det varit något lugnare trots att fullmäktige faktiskt fick in två helt nya partier som aldrig suttit där tidigare.

Feministiskt initiativ är ett av de nya partierna som kom in i fullmäktige, samtidigt som de snubblade på målsnöret till Riksdagen. Vi möter Fi:s gruppledare i Stockholm, Sissela Nordling Blanco på hennes nya kontor i Stockholms stadshus. Lokalen är fortfarande inte helt inredda när vi ber henne se tillbaka på den där valnatten.

– Det kändes aldrig som ett nederlag. Vi har fått igenom så pass mycket att det känns väldigt stort, säger hon.

Tidigt röd-grön-rosa samarbete

Snart stod det klart att Fi var tvunget att ansluta sig till de övriga rödgröna partierna i Stockholm för att det skulle kunna bli en majoritet.

– Vi kom in för att vi blev inbjudna till det. Utan Fi hade det aldrig blivit någon röd-grön-rosa majoritet. Utan oss hade det aldrig blivit någon majoritet över huvud taget, säger Sissela Nordling Blanco.

Feministiskt initiativ fick samarbetspartners på vänsterkanten och på så sätt stort inflytande över Stockholmspolitiken.

SD mött av tystnad

Hos den andra nykomlingen, Sverigedemokraterna var förhoppningarna nu att man skulle kunna inleda samtal med dom etablerade partierna. Dagen efter valet sa deras gruppledare i Stockholm, Maria Danielsson att hon inte uteslöt att de skulle få inflytande under mandatperioden. Men verkligheten som mötte henne blev en helt annan.

– Jag förväntade mig att folk skulle vara rätt vänliga. Jag skickade mejl till samtliga blivande gruppledare och borgarråd i Stadshuset efter valet men fick inget svar. Då förstod jag att det kommer vara som vanligt att vara Sverigedemokrat, det är beröringsskräck. Efter första förhandlingen hade de andra svårt att hälsa på mig, säger Maria Danielsson (SD).

Har det varit så här ända sedan valet?

– Det har egentligen blivit värre efter december i och med budgetdebatten där det första jag tog upp var tiggeri. Efter det märktes det att det blev kyligare här. Några politiker slängde igen en dörr i ansiktet på mig när jag kom gående.

Någon budget lade Sverigedemokraterna inte fram i år. Däremot lämnades reservationer in mot vad partiet tycker borde ändras i den röd-grön-rosa budgeten.

I Stadshuset har Sverigedemokraterna främst försökt lyfta frågan om ett förbud mot tiggeri. Något som man inte fått gehör för.

Het debatt mellan motpolerna

Maria Danielsson har även varit kritiska till Feministiskt initiativ och under budgetdebatten kallade hon motståndarpartiet för ett extremistiskt enfrågeparti.

– Jag sa det i respons till att Sissela som är gruppledare för Fi hade kallat mig fascist. Då blev jag arg och besviken eftersom jag inte tycker att man tilltalar en person så. Men jag tycker att de bara driver en fråga, säger hon.

Sissela Nordling Blanco står idag fast vid att hon tycker att Sverigedemokraterna är ett fascistiskt parti men slår ifrån sig kritiken om att hennes eget parti endast driver en fråga.

– Vi är ju inget enfrågeparti och vi är inte extremister heller. Det kändes ganska fånigt av dem att säga så, säger hon.

Rosa inflytande på budgeten

Medan SD sedan valet mötts av total tystnad har Fi varit med och satt en rosa prägel på 2015 års budget i Stockholms stad.

– Vi har ju fått igenom väldigt mycket. Vi har dubblerat anslaget till kvinnojourer, Stockholm kommer HBT-certifiera alla skolor under mandatperioden, vi har fått in jämställdhet och antirasism i varje politiskt område, säger Sissela Nordling Blanco.

Men hur ska ni göra för att detta inte bara blir tomma ord?

– Det handlar om att komma med konkreta politiska förslag. En resurs i det arbetet är rådet för mänskliga rättigheter där jag kommer sitta som ordförande. Det kommer se till att hjälpa de olika nämnderna och eller förvaltningarna att få in det perspektivet i arbetet.

SD: ”Politik är ett maratonlopp”

Stockholms stad har nu nio partier i kommunfullmäktige. Den politiska kartan har ritats om och nykomlingarna som upplevt totalt olika starter på mandatperioden tror båda att de är har kommit in Stockholmspolitiken för att stanna.

– Politik är ett maratonlopp, det är inget sprint. Jag är här för att stanna och det är partiet också och så måste man tänka, säger Maria Danielsson.

En trappa upp i Stadshuset menar Sissela Nordling Blanco att Feministiskt initiativ kommer göra avtryck som märks för Stockholmarna

– Det som talar för att det kommer hålla är att vi levererar det som våra väljare har velat få in. De har röstat för en feministisk och antirasistisk politik och det har de fått, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.