Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Binomen kan tvingas att läggas ned Foto: SVT

Nynäshamns enda friskola hotad

Uppdaterad
Publicerad

Efter 24 år och tre tillfälliga bygglov kan friskolan Binomen i Nynäshamn nu tvingas stänga. Anledningen är att skolan inte passar in i detaljplanen för Vansta industriområde där den ligger.

Planeringen av Vansta industriområde där friskolan Binomen ligger pågår för fullt. Syftet är att etablera en drivmedelsstation, biltvätt, butiker och restaurang i området.

Nu hotas skolan av nedläggningen eftersom den inte passar in i den nya detaljplanen.

– Det finns andra skolor som ligger placerade vid liknande områden så jag förstår inte varför det skulle vara ett problem här, då det inte ens förekommer någon bullriga industrier här, säger Christina Forsberg.

Detaljplan för Vansta industriområde ska rymma lokaler och drivmedelsstation. Foto: Nynäshamns kommun

Väntade 12 år på permanent bygglov

Friskolan Binomen är Nynäshamns enda friskola med 40 elever i åk f-3 och tre lärare. Enligt skolan står dessutom 210 barn i kö för att få börja i verksamheten.

Skolan har haft tre tillfälliga bygglov genom åren som alla gått ut och nu kan man inte ansöka om flera. Men redan 2006 ansökte skolan om ett permanent bygglov hos kommunen, svaret kom tolv år senare, 2018.

– De sa att vi inte hade fyllt i ansökan på ett korrekt sätt och därför kan det inte röra sig om ett permanent bygglov, säger Christina Forsberg, rektor på Binomen.

Finns fortfarande hopp för skolan

Nu finns det ett uppdrag att ändra detaljplanen för industriområdet så att skolan ska få vara kvar berättar Harry Bouveng (M), kommunalråd i Nynäshamns kommun.

– Om den planen överklagas av Länstyrelsen eller av någon annan kan jag inte svara på men målsättningen är att skolan ska få finnas kvar, säger Harry Bouveng (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer