Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT Stockholm kan idag avslöja att fler politiker delat fascistiska och rasistiska åsikter, det visar sig efter att vi tagit del av ledningsgruppens chattlogg i messenger. Foto: SVT

Nytt avslöjande i Järfälla: SD-politiker ville befria Sverige från ”artfrämmande fiender”

Uppdaterad
Publicerad

En styrelsekandidat som ställer upp i valet för Sverigedemokraterna i Järfälla har delat fascistiska och kvinnofientliga åsikter i en intern chatt med partiets ledningsgrupp. SVT Stockholm har tagit del av chattoggen.

Wilhelm Eriksson har varit aktiv sverigedemokrat både i Järfälla och på kommunikationsavdelningen riks. För SVT Stockholm berättar han nu om medlemmar med rasistiska och nazistiska åsikter som funnits i partiet under lång tid. Men hans larm om att en tidigare ledare för partiet i kommunen hade nazistiskt samröre, fick inte partiet att snabbt agera.

– Den här nolltoleransen är ju icke-existerande. Jag har ju bevisligen slagit larm om det här i flera år och fått kalla handen, säger han.

Politiker delar rasistiska åsikter i ledningsgruppens chatt

Flera sverigedemokratiska politiker i Järfälla har under mandatperioden fått sluta – men även Wilhelm Eriksson. Nyligen avgick också partiets toppnamn i Järfälla efter att Expo avslöjat rasism.

I Dagen ETC avslöjades att fler politiker delat fascistiska och rasistiska åsikter. SVT Nyheter Stockholm har nu tagit del av SD-Järfällas ledningsgrupps chattlogg i messenger.

Politiker som står på listan i valet

Stefan Pettersson, nuvarande styrelsemedlem i SD Järfälla och sjua på vallistan i kommunvalet, skrev i januari i år det här i chatten:

Foto: Skärmdump ur SD-ledningsgruppen i Järfällas messenger-chatt

Caudillo” är ett uttryck som den fascistiske diktatorn Franco i Spanien, använde om sig själv.

När SVT Nyheter Stockholm kom i kontakt med Stefan Pettersson över telefon valde han att lägga på luren.

Partiet inleder utredning

Ordförande för SD i Järfälla Joline Berg, vars Facebook-profil finns med i partichatten, skriver i ett mejl till SVT:

“Detta var helt ny information för mig. Stefans språkbruk i den här chatten är under all kritik. Jag har informerat distriktet.”

Från pressavdelningen på Sverigedemokraternas riksorganisation meddelar att man inlett utredningsärenden om två styrelsemedlemmar/valkandidater.

En annan kandidat på kommunlistan, utreds för att ha delat memes (skämt) föreställande Hitler samt en annan bild föreställande en man i militärkläder som bär armbindel med hakkors.

Avböjer intervju

Man avböjer intervju och hänvisar till valberedaren Marcus Johansson som svarar på mejl:

“Jag avböjer en intervju eftersom det finns inte mycket att säga. Valberedningen har tagit del av informationen, men kan inte göra mycket mer än att ta hänsyn till den när nomineringar till nästa årsmöte kommer till oss.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.