Lidingö hembygdsförening är en av de som beviljats bidrag. Foto: Siv Bergius/Lidingö Hembygdsförening

Nu införs ett nytt bidrag för kulturarvsprojekt

Publicerad

Nu fördelar Riksantikvarieämbetet åtta miljoner kronor till projekt som syftar till att bevara, använda och utveckla kulturarvet. Bidraget är nytt för i år och går till organisationer som bedriver ideell kulturarvsverksamhet. I Stockholms län har sex projekt beviljats sammanlagt 731.000 kronor.

Av totalt nästan 400 ansökningar har Riksantikvarieämbetet valt 74 stycken som får bidrag för kulturarvsprojekt. Bland de beviljade projekten finns allt ifrån tillgänglighetsanpassningar av hembygdsgårdar till dokumentation och vidareutveckling av immateriellt kulturarv.

I Stockholms län har sex projekt beviljats sammanlagt 731.000 kronor.

– Kulturarvsbidraget är viktigt för att stötta det ideella kulturarvsarbetet och det idéburna civilsamhället. Även om det inte handlar om så stora summor i varje enskilt fall kan det få väldigt stora effekter lokalt och för de enskilda projekten, säger riksantikvarie Lars Amréus.

Kommer fortsätta delas ut årligen

I år är första gången som det öronmärkta bidraget till kulturarvsarbete fördelas. Det har gett nya grupper inom det ideella kulturarvsområdet möjlighet att söka bidrag hos Riksantikvarieämbetet.

Hembygdsföreningar, de nationella minoriteterna och immateriellt kulturarv har prioriterats i urvalet. Pengarna kommer i fortsättningen att fördelas årligen.

Beviljade projekt i Stockholms län

  • Gålö Gärsar Hembygdsförening

Audioguide till museet för ökad tillgänglighet

  • Judiska församlingen i Stockholm

Judiska begravningskapellet, Stockholms norra begravningsplats

  • Grödinge Hembygdsförening

Elin Sirenius dagbok. En tonårings dagbok från Grödinge 1874 -77

  • Stiftelsen Judiska Museet i Stockholm

En fungerande samling som är tillgänglig att visa upp för allmänheten

  • Lidingö hembygdsförening

”Vi kom till Lidingö...” om invandring till Lidingö från 1700-talet fram till idag

  • Skebobruks museiförening

Digitalisering och tillgängliggörande av Skebobruks museums samlingar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.