Foto: SVT

Nytt boende för nyanlända mitt i stan

Uppdaterad
Publicerad

Snart slår portarna upp för ett nytt boende för nyanlända som fått uppehållstillstånd. Boendet kommer att rymma närmare 80 lägenheter och blir ett av få boenden för nyanlända som är belagt i centrala Stockholm.

Stockholms stad har tidigare fått kritik för att så få flyktingboenden och boenden för nyanlända etablerats i innerstan. I vår öppnar dock ett nytt boende mitt i Vasastan.

– Det här kommer att bli ett boende för familjer. Det handlar om personer som varit flyktingar men som nu fått uppehållstillstånd och som är placerade i Stockholm, säger Fredrik Jurdell, biträdande stadsdirektör.

Boendet kommer att ha 78 lägenheter och har tidigare inhyst ett äldreboende som nu avvecklats på grund av för dålig tillgänglighet för de äldre och för personalen som jobbat där.

– De som nu kommer att flytta in har ju helt andra behov och har inte alls personal på det viset så det är två helt olika saker, säger Fredrik Jurdell

Två boenden i hela innerstan

Men det kommande boendet blir blott det andra i hela innerstan. Sedan tidigare finns nämligen bara boendet vintertullen på Södermalm. Samtidigt ska Stockholms stad ge plats åt drygt 2.800 nyanlända 2017.

Finns det inte ett värde i att ha fler boenden i innerstan?

– Det finns ett värde i att hela staden delar på den här frågan. Det allra största boendet som vi har ligger på Södermalm och det ligger ju i innerstan och där bor det flest personer. Så det finns ju ingen annan tanke än att vi ska hitta ställen här också men det är tillgången till fastigheter och mark som det handlar om.

Läs också: Färre nyanlända anvisas till kommunerna

Av de skälen tror Fredrik Jurdell inte heller att det kommer att etableras särskilt många fler boenden i centrala Stockholm.

– Ska man vara realistisk så finns det nu inte några fler tomma äldreboenden av det här slaget. Det finns några modulhusplaner men det handlar om något enstaka exempel för de stadsdelar som hittills inte varit med, avslutar han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer