Foto: Kallestad, Gorm/Svenska Barnmorskeförbundet

Nytt fackförbund ska lösa barnmorskekrisen

Uppdaterad
Publicerad

I dag är barnmorskor fackligt anslutna till Vårdförbundet. Men medlemmarna i Stockholms Barnmorskesällskap har länge efterfrågat ett eget fackförbund för yrkeskåren. Nu kan det bli verklighet.

– Tiden är rätt, det är dags nu, säger Mia Ahlberg, barnmorska och ordförande i Svenska Barnmorskeförbundet.

Problemen inom förlossningsvården har pågått allt för länge, säger Svenska Barnmorskeförbundets ordförande.

– Det finns ett växande missnöje hos barnmorskorna. Det är knappast någon som har missat hur arbetsflödet ser ut i dag. Det har pågått så länge att det får enorma konsekvenser. Många barnmorskor säger att de inte vill jobba mer, säger Mia Ahlberg, ordförande i förbundet.

Förlossningskrisen i Stockholms län

På tisdagskvällens förbundsstämma togs beslut om att arbeta vidare med att bilda ett eget fackförbund.

Idag är barnmorskor anslutna till Vårdförbundet, fungerar inte det?

95 procent av Vårdförbundets medlemmar är sjuksköterskor med delvis andra behov. Vi kommer vara mer specifika och bättre kunna driva frågor som berör barnmorskor.

Personalbrist ska inte driva upp lönen

Svenska Barnmorskeförbundet vill se över fackliga avtal så personalen kan jobba med hela vårdkedjan. Det skulle innebära att en barnmorska kan jobba både med mödravård, förlossningsvård och eftervård. På så vis skulle kompetensen utnyttjas. De vill också göra förändringar i arbetstid och jouravtal. Förbundet vill också införa en kompetenstrappa som ska vara kopplad till lönen. Utbildning och erfarenhet ska generera högre lön, inte bristen på barnmorskor.

– Det är enorma löneskillnader mellan glesbygden och storstad. Det är inte bristen som ska avgöra om du får hög lön, utan hur välutbildad du är. 

”En kvinnofälla”

– Vi måste få ner arbetstempot så man orkar jobba heltid och i ett helt yrkesliv. Det här yrket är en kvinnofälla, många går in på en halvtid och det påverkar pensionen. Kan vi få en bättre arbetsmiljö så kan vi få fler barnmorskor tillbaka till yrket, säger Mia Ahlberg på Svenska Barnmorskeförbundet.

Vad krävs nu för att ni ska ta steget och bilda ett fackförbund?

– Att vi får med oss större delen av Sveriges barnmorskor. Steg ett är att ta reda på om medlemmarna hänger med. Men på förbundsstämman igår så fick vi stort medhåll.

Är de beredda att följa med?

– Ja det är en tydligt känsla. Tiden är rätt, det är dags nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningskrisen i Stockholms län

Mer i ämnet