Foto: TT arkiv

Nytt fotoregister ska stoppa huliganer

Uppdaterad
Publicerad

Efter en lagändring kommer polisen att inrätta ett fotoregister för att stoppa bråk och pyroteknik vid högriskfotbollsmatcher. I registret kommer även klubbanknytning att anges.

Trots tillträdesförbud kan supportrar ibland ta sig in på idrottsarenor eftersom polisen har svårt att identifiera dem på plats. Men nu ska ett nytt register stoppa både ordningsstörningar och personer.

– Det nya registret innehåller foton vilket gör att poliser kan spana på personer som de vet eller misstänker har tillträdesförbud under matcher. Även när vi tvingas gripa en person kan man enkelt söka i det så kallade tillträdesförbudsregistret (TFR), säger Mikael Berkesand, nationell samordnare mot idrottsrelaterat våld.

Ska göra det enklare

Det nya registret (TFR) kommer att omfatta både tillfälliga och slutgiltiga tillträdesförbud. Enligt polisen ska registret även underlätta för dem som redan har haft tillträdesförbud, att komma in på arenor, så att de inte blir stoppade.

Snabbspår

Polisen har även tidigare inrättat ett så kallat snabbspår där åklagare är med vid arenorna för att kunna utfärda tillträdesförbud direkt till de supportrar som inte sköter sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.