De ska styra Sigtuna kommun. Foto: Sigtuna kommun

Här har ni Sigtunas nya styre

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagskvällen tog den nya koalitionen över styret i Sigtuna kommun och den socialdemokratiskt styrda kommunledningen byttes ut. Socialdemokraterna (S) går i opposition tillsammans med Sverigedemokraterna (SD) och Vänsterpartiet (V).

Som SVT tidigare berättat så har turerna varit många kring styret i Sigtuna kommun. Det var efter att SVT:s program Uppdrag granskning berättat om en misstänkt vänskapskorruption inom Socialdemokraterna som det tidigare styret föll. Liberalerna och Miljöpartiet lämnade samarbetet med Socialdemokraterna och ingick i stället en koalition med Alliansgruppen i Sigtuna kommun, bestående av Moderaterna, Samling för Sigtuna, Kristdemokraterna och Centerpartiet.

Övertagandet sköts upp

När kommunfullmäktige skulle fatta beslut om nya ordförande och vice ordförande i Kommunstyrelsen, nämnder och kommunens helägda bolag återremitterade Socialdemokraterna ärendena och maktskiftet sköts upp. På torsdagskvällen fattade dock fullmäktige de nödvändiga besluten och koalitionen kunde ta över.

– Nu är det dags för en nystart i Sigtuna kommun. Jag ser fram emot att arbeta tillsammans med ett kompetent lag och fokusera på viktiga frågor, säger Pernilla Bergqvist, ordförande i Barn- och ungdomsnämnden (L).

Historiskt övertag

Den koalition som nu tar över består av Moderaterna (M), Samling för Sigtuna (SfS), Kristdemokraterna (KD), Centerpartiet (C), Liberalerna (L) och Miljöpartiet (MP).

– Det som har hänt är historiskt och tillsammans i den nya koalitionen ska vi visa att vi menar allvar, säger Karolina Windefalk 1e vice ordförande i kommunstyrelsen (MP).

Läs mer: M: ”Det här är förakt mot demokratin”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer