Foto: TT/SVT

Ökad helikoptertrafik – grannarna kritiska till bullret

Publicerad

Helikoptertrafiken på Bromma flygplats har ökat rejält det senaste året. För de boende i närheten leder det till en ökad bullernivå och nu har många av dem tröttnat.

De boende i Johannesfred bor mitt i bullermattan från Bromma flygplats. Här är man van vid buller från flygtrafiken, men den ökade helikoptertrafiken har många tröttnat på. Den märks av främst på helgerna och mellan flygens dagliga trafiktoppar.

– Den är i paritet med flygplanens överflygningar. Men helikoptrarna flyger under längre tid och på lägre höjd så det blir en markant bullerkälla, säger Una Kjällquist, boende i Johannesfred och medlem i Barnverket.

Anklagas för att inte ansvar

Helikoptertrafiken på Bromma flygplats har ökat kraftigt de senaste åren. Flygplatsens egna siffror visar att fram till sista augusti i år har det genomförts 3.970 starter och landningar med helikopter. Det är fler än under hela förra året.

Enligt flygplatsledningen är det ett ökat intresse från kommersiella flygaktörer som ligger bakom ökningen.

– När det blir ytterligare buller, som inte kommer från flyg, polis- eller räddningshelikoptrar, utan från nöjesflyg så tycker inte jag de tar ansvar, säger Una Kjällquist.

Fler kommersiella flygningar

Men flygplatschefen Peder Grunditz håller inte med.

– Det går inte att ställa emot varandra. Det är tråkigt att de upplever en ökning i bullret. Under tidsperioder finns det ett ökat intresse för flygningar i Stockholm vilket gör att de här volymerna går upp, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.