Marcelo Orellana från Chile arbetar som servitör i Stockholm.

Utrikes födda män jobbar nu i lika hög grad som svenskfödda

Uppdaterad
Publicerad

Antalet sysselsatta i Stockholms län har ökat med 21.400 personer under 2014. Ökningen syns särskilt tydligt bland utrikes födda män.

Sista kvartalet i fjol ökade sysselsättningsgraden bland utrikes födda män i Stockholms län från 68,2 till 73,0 procent. Det visar en ny rapport från Länsstyrelsen. Och det innebär att män med utländsk bakgrund nu har arbete i lika hög utsträckning som män födda i Sverige. För män som är födda i Sverige och bor i Stockholms län ligger sysselsättningsgraden på 73,8 procent.

Både inrikes och utrikes födda kvinnor ligger lägre, och skillnaden är större. Sista kvartalet 2014 var sysselsättningen 70,6 procent för inrikes födda kvinnor, och 61,6 för utrikes födda, vilket är en ökning med en procentenhet.

– Stockholmsregionen fortsätter att vara Sveriges ekonomiska motor. Var femte person bor här, men regionen står för en tredjedel av landets BNP, säger landshövding Chris Heister till ABC.

Har haft jobb hela tiden

Marcelo Orellana kom till Sverige från Chile 1998. Nu jobbar han som servitör på ett hotell i centrala Stockholm.

– Jag har haft jobb hela tiden sedan jag flyttade hit. Först som golvslipare men efter att jag utbildat mig har jag jobbat inom restaurangbranschen. Det är roligt men ibland lite stressigt, säger han.

Marcelo Orellana tror att de flesta som flyttar till Stockholm från utlandet kan få jobb. Eftersom Stockholm växer, behövs det ständigt ny arbetskraft, menar han.

– Det handlar mycket om att lära sig svenska och kanske också anpassa sig lite till hur det ser ut här. Och så måste man ha lite självförtroende också och visa framfötterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.