Sol och ledighet får många att söka sig till Stockholms uteserveringar – trots rekommendationer om social distansering. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Ökade coronakontroller under långhelgen – två Stockholmskrogar nedstängda

Publicerad

Sol och långledigt tycks inte öka motivationen hos allmänheten att följa myndigheternas coronaråd. Under Kristi himmelsfärdshelgen har miljöförvaltningen i Stockholms stad ökat sina kontroller – och två krogar har tvingats stänga på grund av trängsel.
– Nu finns en lagstiftning som riktar sig till restauranger och kaféer men allmänheten har också ett jättestort ansvar i det här så att inte smittspridningen går över styr, säger Peter Brådenmark, enhetschef vid miljöförvaltningen.

Den första krogen att stänga var The Doors på Odengatan. Beslutet togs av Smittskydd Stockholm under gårdagen efter en uppföljande kontroll dagen innan.

I dag fattades även beslut om att Bistro Casper på Dalagatan måste stängas. Orsaken till båda stängningarna var enligt anmälan bland annat trängsel.

Kontroller fler dagar

Det är miljöförvaltningen i Stockholms stad som utför kontrollerna och lämnar anmärkningar. Vid behov anmäler de sedan till Smittskydd Stockholm som fattar beslut om stängning. Under långhelgen har kommunen utökat sina kontroller.

– Vi kör lite mer nu den här helgen när det är långhelg, så vi är ute onsdag till söndag. Vi är alltså ute fler dagar, men det blir inte fler kontroller per dag, säger Peter Brådenmark, enhetschef på avdelningen för hälsoskydd på Stockholms stads miljöförvaltning.

Utöver att gå igenom de hundratals klagomål som inkommer från allmänheten varje vecka och utföra regelbundna kontroller av verksamheter har Miljöförvaltningen inte gått ut med till exempel en kampanj riktad till stockholmarna.

– Däremot har vi delat ut material till krögarna, checklistor och information. Men vi har inte gjort någon specifik informationskampanj. Dels har Folkhälsomyndigheten presskonferens dagligen och inte allt för sällan är det statsministern som är ute och talar om vikten av att hålla avstånd och tänka på trängseln. Nu finns en lagstiftning som riktar sig till restauranger och kaféer men allmänheten har också ett jättestort ansvar i det här så att inte smittspridningen går över styr.

”Viktigt att alla tar sitt ansvar”

Peter Brådenmark tycker det är viktigt att vi inte börjar ta lätt på de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten utfärdat bara för att det till exempel är sol och långledigt.

– Vi har haft ett högt tryck inte minst i Stockholm och Stockholmsregionen. Därför är det viktigit att alla tar sitt ansvar. Låt säga att du vill gå in någonstans och det är mycket folk där, då tycker jag man ska undvika det stället.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet