Foto: Mälardalsrådet

Ökat utbyte mellan Stockholm och Oslo

Publicerad

Investeringar och handeln mellan Stockholm-Mälarregionen och Oslo-regionen har ökar kraftigt de senaste åren tio åren, det visar en rapport från Mälardalsrådet.

Det handlar om direktinvesteringar, tjänsteutbyten, handel och resor mellan regionerna som bara ökar.

– Stockholm-Mälarregionen och Osloregionen är två starka tillväxtmotorer i Norden. Utbytet mellan regionerna är omfattande och har ökat kraftigt de senaste tio åren, säger Erika Ullberg (S), ordförande Mälardalsrådet och oppositionslandstingsråd i Stockholm.

Och från båda håll menas att tillväxten mellan regionerna kan förstärkas ytterliggare. 

– En förbättrad tillgänglighet mellan de två huvudstäderna skulle möjliggöra ökad handel, turism, arbetspendling, produktivitet och rekrytering av spetskompetenser. Samtidigt skulle det minska klimatpåverkan. Dessutom skulle det lyfta hela Mellansverige, säger Gustav Hemming (C), tillväxt- och samhällsplaneringslandstingsråd i Stockholm.

Investeringar till Norden

Bakom rapporten, som handlar om kontaktintensiteten mellan regionerna, står förutom Mälardalsrådet, även Stockholms läns landsting/TRF, Osloregionen och ”Oslo-Sthlm 2:55”.

Initiativtagarna vill genom att marknadsföra Oslo- och Stockholm-Mälarregionens gemensamma styrkor attrahera viktiga investeringar och stategiska etableringar till Norden.

I rapporten skriver man att regionerna kan komplettera varandra, dra lärdomar av varandra och hitta lösningar för att kunna bli mer livskraftiga regioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.