Oklart när rulltrapporna rullar igen

Uppdaterad
Publicerad

Det blev trångt i de stillastående rulltrapporna på T-Centralens tunnelbanestation i morse. Efter lördagens olycka då ett steg i en rulltrappa gick sönder och en kvinna fastnade med benet har 39 rulltrappor på elva stationer stängts av.

– Ja, det var jobbigt. För en gammal gubbe var det jobbigt, säger Anselm Blad när han kommer upp för trappan på T-Centralen.

– Vi måste ta reda på vad som orsakade den här olyckan innan vi vågar starta våra rulltrappor igen. Vi vidtar dessutom vissa förstärkningar för att vi ska våga ha stationerna öppna och låta människor gå i rulltrapporna trots att rulltrapporna står stilla, säger Suss Forssman Tullberg, kommunikations- och presschef på SL.

Fastnade i rulltrappa

”Undvik Östermalmstorg”

På Östermalmstorg, där olyckan inträffade är samtliga rulltrappor avstängda, och likadant är det på Zinkensdamm. På T-Centralen, Slussen, Mariatorget, Hornstull och Skanstull finns alternativa uppgångar med fungerande rulltrappor.

Men SL varnar ändå för omfattande trängsel, och uppmanar resenärer att under rusningstid stiga av och på vid andra stationer, om det är möjligt.

– Stationen Östermalmstorg är hårt drabbad av det här, så kan man undvika Östermalmstorg, så gör det. Även på T-centralen kan det vara besvärligt. I övrigt gäller att ha god tid på sig, och hjälp gärna medresenärer som har problem. Vi har massor av extrapersonal på plats för att hjälpa till, men det här är en utmaning som vi försöker komma till rätta med så fort det bara går, säger Suss Forssman Tullberg.

Oklart hur lång tid det tar

Det är ännu oklart hur länge rulltrapporna kommer att vara avstängda.

– Det är inte bra. Men mig gör det ingenting, jag ska åka hem till Göteborg nu, så jag slipper dem i fortsättningen i alla fall. Men jag hoppas det ordnar sig för stockholmarna, säger Anselm Blad.

Kvinnan som fastnade med benet i rulltrappan genomgår i dag sin andra operation. Först efter den vet man om hon kommer att kunna behålla benet, rapporterar P4 Stockholm.

Avstängda rulltrappor

I skrivande stund har 39 rulltrappor på elva stationer stängts av.

  • Hötorget - rulltrapporna i mitten mot uppgång Hötorget och rulltrappan mot Sveavägen/Sergelgatan.
  • Rådmansgatan - rulltrappan mot Rådmansgatan.
  • Odenplan - rulltrappan mot Odenplan.
  • S:t Eriksplan - samtliga rulltrappor.
  • Östermalmstorg – samtliga rulltrappor
  • T-Centralen – rulltrapporna till/från grön och röd linje. blå linje berörs inte av detta.
  • Slussen – rulltrapporna mot utgången Hökens gata/Götgatan. Övriga berörs inte. 
  • Mariatorget – rulltrapporna mot Swedenborgsgatan/Mariatorget.
  • Zinkensdamm – samtliga rulltrappor. 
  • Hornstull – rulltrapporna mot Hornsbruksgatan.
  • Skanstull – rulltrapporna mot Allhelgonagatan.

Se den uppdaterade listan på SL:s webbplats.

Källa: SL.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fastnade i rulltrappa

Mer i ämnet