Oklart vem som ska styra SD i Stockholm

Publicerad

Idag uteslöts sju personer ut Sverigedemokraterna. Däribland den nyligen valde ordförande för SD i Stockholms stad, William Hahne.

Efter en lång tids öppen maktstrid inom Sverigedemokraterna beslutade Partiledningen idag att utesluta bland annat partiets nyvalde ordförande i Stockholms stad, William Hahne.  

– Vi har landat i slutsatsen att Hahne inte delar partiets ideologiska grund. Vi har delat ut ett par dokument här, som tydligt visar på ett agerande som visar att man inte har i Sverigedemokraterna att göra, säger SD:s partisekreterare Rickard Jomshof.

”Gammal skåpmat”

Hahne ska enligt Rickard Jomshof ha ljugit för partiledningen och haft kontakt med personer och rörelser som har extrema och antisemitiska åsikter.

– Det här handlar om makt. Det finns ett par personer i partiledningen som vill bevara sin egen maktposition, det är vad det här handlar om, säger William Hahne.

Han säger också att det partiet nu har lyft fram är gammal skåpmat.

– Det man glömmer att säga är att höga företrädare inom SD, till exempel deras egen pressekreterare, har haft motsvarande informella kontaktakter, säger William Hahne.

Hahne valdes till ordförande i Stockholms stad i början av mars. Men han har ännu inte officiellt tillträtt på posten då omröstningen på årsmötet kritiserats från flera håll. Så vem som idag styr partiet i Stockholm är oklart.

– Vi kommer att skyndsamt se över om årsmötet ska godkännas eller inte, och hur man kan jobba vidare. Vi kan inte ha en avdelning i Stockholm som inte kan agera, som inte kan driva politik. Det är klart att det är en helt ohållbar situation, säger Rickard Jomshof.

Väljer att sitta kvar

Hahne, som även är viceordförande i SDU, väljer att sitta kvar på sin post till verksamhetsårets slut, men kommer därefter att lämna SDU. Han meddelar dock att han tänker sitta kvar i Stockholms stads kommunfullmäktige som politisk vilde.  

– Jag kommer att representera den stora grupp väljare som jag vet stödjer min inriktning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Striden i SD

Mer i ämnet