Olivia Mohlin är utelåst från sin bostadsrätt på Södermalm sedan en misstänkt bedragare lyckats byta lås till lägenhetsdörren. Foto: SVT/Sandra Kjellström och Oskar Brusén

Olivias bostad ockuperas av misstänkt bedragare

Uppdaterad
Publicerad

Olivia Mohlin skulle hyra ut sin bostadsrätt på Södermalm till en bekant. Men efter att det visat sig att mannen tidigare lurat en annan person på över ett års hyror ville Olivia avbryta uthyrningen. Mannen hann dock byta lås till lägenheten och Olivia är nu utelåst från sin bostad.

Det var under hösten 2019 som Olivia fick kontakt med mannen via en gemensam vän. Mannen skulle ha fått flytta in i februari i år men redan i början av januari fick han låna nycklar till lägenheten för att ställa in några kartonger. Därefter vägrade han att lämna tillbaka nycklarna.

Nyckelincidenten fick Olivia att börja kolla upp mannen. Det visade sig att han nyligen dömts till att betala över ett års hyror till en person vars lägenhet han tidigare bott i, men struntat i att betala för.

”Känner mig maktlös”

Uppgifterna fick Olivia att försöka avbryta uthyrningen och de skrev inget kontrakt. Hon bytte lås och fraktade hans kartonger till ett förråd. Men mannen lyckades byta lås igen och sedan dess är Olivia utelåst eftersom mannen vägrar att flytta.     

– Jag känner mig maktlös, säger hon.

Ärendet ligger nu hos Polisen och Kronofogden, som har svårt att avhysa personer utan beslut i domstol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.